Beurzen maken pas op de plaats

In Europa hielden beleggers vanmorgen een pas op de plaats. Op het Damrak moest de AEX-index, de graadmeter van 24 hoofdfondsen, het daardoor rond het middaguur doen met een marginale daling van 0,72 procent.

,,Het is een absolute vrijdag. Nadat de index van zo'n laag niveau is gekomen, en weer een forse stijging heeft doorgemaakt, doen beleggers het nu even rustig aan'', constateert een handelaar. Ook de andere Europese beurzen maakten een weifelachtige indruk. Beleggers hadden ook weinig houvast aan de lichtverdeelde slotkoersen op Wall Street een dag eerder. De Dow-Jonesindex steeg weliswaar behoorlijk met 2 procent, maar de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq liet een klein minnetje zien.

Op Beursplein 5 waren Aegon en Ahold de grote verliezers. Aegon noteerde 3,4 procent lager, terwijl Aegon op een verlies stond van 3,15 procent. Het supermarktconcern Ahold had nog steeds last van de afwaardering door Lehman Brothers en de sombere verwachtingen van zijn Belgische branchegenoot Delhaize, vooral over de gang van zaken in de Verenigde Staten.

Ahold en Aegon stonden vanmorgen in het nieuws dankzij Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi ). Sobi deelde gisteren prijzen uit voor de slechtste jaarverslagen. Aegon en Ahold behoorden tot de geselecteerde kanshebbers. Aegon kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. ,,De koersdaling van die fondsen heeft niets met Sobi en Lakeman te maken. Lakenman, dat is zo'n politiek correcte persoon, hoe kan hij nu weten wat er met de cijfers van die concerns is gebeurd'', zegt een effectenhandelaar.

Andere genomineerden van Sobi waren Buhrmann en ING, beide stijgers vanmorgen. ING stond op een winst van 1,6 en Buhrmann op ruim 1 procent.

In de hoek van de technologiefondsen heerste er onder de beleggers enige aarzeling. Dat kwam doordat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs voorzichtig opperde dat Cisco, de grootste netwerkbouwer ter wereld, zijn doelstelling voor het lopende kwartaal wel eens niet zou kunnen halen. Ook de magere prestaties van de Nasdaq-beurs gisteren speelden mee.

De euro was wat hoger met tegen het middaguur een koers van 0,9780 dollar. De slotkoers van eergisteren kwam uit op 0,9760 dollar.