Stedelijk Museum moet uitgebreid 1

Geert Dales, de Amsterdamse wethouder van financiën, kan ongelooflijk boos worden over de protesten tegen het Zuidas-museum (NRC Handelsblad, 23 september). Dit is opmerkelijk, want dat museum wordt een mislukking, ondanks de ,,tientallen miljoenen euro's'' die volgens de wethouder beschikbaar zijn. Het unieke van de drie belangrijkste musea van Amsterdam is nu juist dat ze op kruipafstand van elkaar liggen: het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum. Ongekend makkelijk voor elke toerist, die er in Amsterdam veel zijn.

Ik zie de heer Dales tijdens zijn vakantie in Londen, met al dat moois in het centrum, niet ook nog een museum ergens in Zuid-Londen bezoeken in de paar dagen die hij heeft uitgetrokken. Er blijkt in dertien jaar tijd al 8 miljoen euro belastinggeld te zijn uitgegeven, alleen al aan de ontwerpen en het bekijken daarvan voor de uitbreiding van het Stedelijk. Ongelooflijk, maar geen reden om dat museum niet uit te breiden en een volstrekt nieuw museum op een absoluut verkeerde plaats neer te zetten.