Rustig slapen ondanks hypotheek

Rabobank heeft opnieuw een hypotheekoffensief gelanceerd. De banken raken steeds vaker hypotheekklanten kwijt aan tussenpersonen. Met de beschermingshypotheek wil de bank nieuwe cliënten lokken.

De werkgelegenheid daalt. De recessie hangt in de lucht. De vette jaren van economische groei zijn voorbij. Toch een huis kopen, een hypotheek afsluiten? Rabobank begon vorige week, een dag na een somber gestemde prinsjesdag, met een nieuwe advertentiecampagne om haar beschermingshypotheek aan de man te brengen. Met een extra korting op de rente natuurlijk.

De bank speelt met deze hypotheekvorm in op het onrustige onderbuikgevoel dat leeft bij de Nederlandse consument. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte deze week bekend dat het vertrouwen van de Nederlandse consument deze maand naar een dieptepunt, het laagste peil sinds 1983, is gedaald. De boodschap van Rabobank luidt dan ook: als je je baan verliest of ziek wordt, hoef je niet ook nog eens je huis kwijt te raken.

De actie is noodzakelijk. De Rabobank zag in de eerste zes maanden haar marktaandeel dalen van 24 tot 22 procent. ,,Het marktaandeel is teruggelopen. Het werd tijd om weer eens in de bus te blazen. Eind 2000 hebben we ook actie gevoerd en dat was succesvol maar de concurrentie is toegenomen. Tussenpersonen beperkten zich vroeger tot verzekeringen, maar verkopen steeds vaker hypotheken'', zegt Jos Rovers, manager hypotheken Rabobank.

Ondanks de trage economische groei blijft de hypotheekmarkt stabiel. De piek was in 1999, toen er bijna 600.000 hypotheken werden afgesloten. Op dit moment ligt dat niveau, volgens onderzoeksbureau Gfk, op 350.000 à 400.000. De Nederlandsche Bank meldde gisteren dat de hypotheekschuld bij gezinnen nog altijd groeit.

De beschermingshypotheek van de Rabobank moet een vangnet bieden voor huizenbezitters die onverwacht hun baan verliezen of langdurig ziek zijn. Wie bijvoorbeeld plotseling werkloos wordt, hoeft dan niet meteen zijn huis in de verkoop te zetten. Bij ontslag is de huizenbezitter met beschermingshypotheek er bijvoorbeeld twaalf maanden van verzekerd dat zijn hypotheeklasten worden doorbetaald. De bank gaat ervan uit dat de cliënt binnen die periode wel weer een nieuwe baan vindt. Ook de particulier die voor een tweede keer zijn baan verliest, blijft verzekerd. Hij of zij moet dan wel in de tussenliggende periode minimaal zes maanden aansluitend werk hebben gehad. Het verzekerde bedrag heeft een maximum van 160.000 euro.

Of het lokkertje van Rabobank zal werken, is de vraag. De Vereniging Eigen Huis constateert wel dat `de emotionele factor' nu belangrijker is bij het kopen van een huis. ,,Mensen zijn voorzichtiger, kijken nadrukkelijker naar de risico's bij het afsluiten van een hypotheek'', zegt een woordvoerder. De Vereniging raadt haar leden vooral aan op de totale woonlasten te letten bij het afsluiten van een hypotheek. ,,Ga niet aan je top zitten, zeker niet als het tweeverdieners betreft.'' Er is dan altijd een grote kans dat in de toekomst de financiële situatie verandert, bijvoorbeeld door de komst van kinderen of door een scheiding.

Het product van Rabobank is natuurlijk oude wijn in nieuwe zakken, zegt Anton van den Bol, directeur van intermediair Hypotheek Visie (zeventig filialen). ,,Je kan al sinds jaar en dag hypotheken afsluiten, gekoppeld aan een verzekering tegen het wegvallen van inkomen. De banken hebben het druk met reorganiseren, en dan heb je ook minder tijd voor je klanten. En dat is juist bij een hypotheek belangrijk.''

Marktonderzoeker Wim Graafmans van Gfk bevestigt het beeld dat de grootbanken last hebben van de assurantietussenpersonen. Uit cijfers van Gfk blijkt dat de tussenpersonen flink wat klanten van de banken hebben weggepikt op de hypotheekmarkt. ,,Er is een causaal verband tussen de reorganisaties bij de banken, het sluiten van kantoren, en de groei van marktaandeel van de tussenpersonen'', zegt Graafmans.

Halverwege de jaren negentig, toen de beurskoersen alleen maar omhoog leken te gaan en het huizenbezit een grote vlucht nam, hebben veel verzekeringstussenpersonen hun activiteiten uitgebreid naar financieel-advieswerk. De huizenkoper zal volgens het Gfk altijd het liefst zaken willen doen met mensen van vlees en bloed. De sanering onder bankkantoren kan de tussenpersonen verder in de kaart spelen. Rabobank heeft dan ook vorig jaar een joint venture opgericht met ABP, die hypotheken moet gaan slijten via het kanaal van onafhankelijke tussenpersonen.