MKB importeert graag

Wat van ver komt, smaakt lekker, moeten de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) denken. Een kwart van hen importeert goederen en diensten uit het buitenland die ook hier te verkrijgen zijn. Dat meldt het onderzoeksbureau EIM vandaag.

Dat MKB'ers hun producten niet op de binnenlandse markt kopen, komt doordat de prijs-prestatieverhouding van de buitenlandse producten beter is.

Vooral België, Luxemburg en Duitsland zijn favoriet voor de import van goederen, die vervolgens in het productieproces worden gebruikt.

Tegenover de `concurrerende import' staat dat de importerende bedrijven ook vaker dan gemiddeld hun producten uitvoeren naar het buitenland.

Naast de `concurrerende import' worden er ook `innovatieve' goederen geïmporteerd; hoogwaardige producten die in Nederland niet voorhanden zijn. Naar eigen zeggen doen middelgrote en kleine bedrijven dat vaker dan grote bedrijven. Het gaat daarbij om zo'n 15 procent van de import.

Volgens het EIM is de import noodzakelijk voor de internationalisering binnen het midden- en kleinbedrijf.

Uit een recent onderzoek van De Nederlandsche Bank naar de positie van het midden- en kleinbedrijf bleek dat internationalisering sneller van de grond zou moeten komen om de groei binnen de sector te stimuleren. Dat die onder druk staat, bleek uit de sterk dalende banengroei van het afgelopen jaar.

Zelf afficheert het MKB zich graag als de banenmotor van de Nederlandse economie. Voorzitter Wellink van De Nederlandsche Bank benadrukte onlangs het belang daarvan. Toch zijn er klaarblijkelijk buitenlandse producten nodig om de Nederlandse banenmotor op gang te houden.