Lintje Shaffy bij opening Film Festival

Zanger en acteur Ramses Shaffy kreeg op de openingsavond van het Nederlands Film Festival in Utrecht een koninklijke onderscheiding uitgereikt.

De zanger en componist, een `icoon van de jaren zestig' werd benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse leeuw. Shaffy kreeg het lintje opgespeld door Cees van Leeuwen, staatssecretaris van Cultuur. ,,Shaffy is noch als kunstenaar noch als mens een meelifter'', zei Van Leeuwen, die de zanger namens zijn hele publiek bedankte voor het feit dat hij altijd het beste van zichzelf gegeven had. Shaffy (69), van Russisch/Egyptische komaf, was door de onderscheiding ,,net zo ontroerd als toen ik Nederlander werd''.

Ramses Shaffy is het onderwerp van de documentaire waarmee het festival gisteravond in de Utrechtse Stadsschouwburg opende. De stem van regisseur Pieter Fleury brak toen hij Shaffy, breekbaar maar glimlachend in een zwart pak met roze overhemd, na afloop van de vertoning naar het podium riep. In de film, die op 17 oktober in de Nederlandse bioscoop in première gaat, zijn archiefbeelden uit Shaffy's illustere carrière te zien en interviews met vrienden en collega's, onder wie Liesbeth list en Joop Admiraal. We krijgen ook te zien hoe het Shaffy nu vergaat. De kunstenaar woont in een verzorgingstehuis in Amsterdam. Op de vraag waarom hij daar zit, weet hij in de documentaire geen antwoord. ,,Het heeft wel met drank te maken.'' Shaffy woont in het verzorgingstehuis onder meer een optreden van Willeke Alberti bij. De documentaire eindigt met een hartbrekende vertolking door een aangeslagen Shaffy van 't Is stil in Amsterdam. Gisteravond nam hij na de ceremonie op het podium ook even achter de vleugel plaats. ,,Ik ga gewoon een potje spelen.'' Van Leeuwen overhandigde eerder op de avond een Gouden Kalf aan filmmaker Louis van Gasteren, die voor zijn verdiensten voor de Nederlandse film de Cultuurprijs van het festival kreeg. Vanavond gaat zijn nieuwst film, In een Japanse stroomversnelling, in aanwezigheid van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, op het festival in première.

Van Gasteren nam de Cultuurprijs met een ironisch `at your service' in ontvangst. Hij richtte zich in zijn dankwoord direct tot de staatssecretaris en zijn partij, de LPF. ,,Nieuwe bezems zijn wenselijk na Paars'', meende de laureaat. Van Leeuwen beperkte zich tot het voorlezen van het juryrapport. ,,Ik mag geen politieke uitspraken doen'', zei de staatssecretaris. Van wie dat niet mocht, bleef onduidelijk. Praten over subsidie leek Van Leeuwen in ieder geval niet gezellig.

Doreen Boonekamp en Frans Afman, directeur en voorzitter van het festival, spraken wel over het filmbeleid van de regering. Boonekamp vreesde onder meer de gevolgen van bezuinigingen bij de publieke omroep voor de Nederlandse film.

De tweede prijs die gisteravond werd uitgereikt, ging naar Wilko Bello. De burgemeester van Utrecht, mevrouw Brouwer-Korff, overhandigde hem de prijs van de stad Utrecht, bedoeld voor beginnende filmmakers, voor Wheels of Fortune, een documentaire over skaters.