Energieke dans met ordening door estafette

In de jaren tachtig was New York hét centrum van de moderne dans. Daarvan waaide flink veel over naar Europa, met als eerste aanlegplaats vaak Rotterdam. De laatste jaren is het aanzienlijk rustiger geworden op die dansaanvoer. Maar nu heeft artistiek leider Ton Simons opnieuw een New Yorker uitgenodigd. Doug Elkins studeerde zijn Narcoleptic Lovers uit 1995 in, een speels, lichtvoetig en geestig werk zoals alleen Amerikanen dat kunnen maken.

Muziek is de leidende factor in deze hoofdzakelijk uit duetten en groepswerk opgebouwde choreografie. Die muziek varieert van Gavin Bryars, fragmenten Mozart, rap en funky music tot en met de kraakstem van Lenny Bruce. Die caleidoscoop weerspiegelt zich in de dans: in stoeiduetten, geinig oubollige dansjes, stoere rapbewegingen, soepele hiphop-moves, met als proloog een dromerig duet en tot slot een even onwezenlijk trio, die het geheel naar een ander niveau tillen. Een kunstig mannentrio vormt een waarlijk mooi moment in deze levendige materie. Het tempo ligt lekker `up' zonder dat de dans hijgerig overkomt. Een adagio op Mozart is als enige minder geïnspireerd. Dat kan hij beter aan Simons overlaten.

Narcoleptic Lovers past goed in het repertoire van de groep en is geknipt voor de dansers. Vooral de mannen blinken uit. Brandon O'Dell, Lucas Jervies, Lóránd Zachár zijn eveneens opvallend in Ton Simons' nieuwe Scoreline Set. Dat heeft `de estafette' als onderliggend ordenend principe en `toeval' als juist weer ontregelend uitgangspunt. Tijd, ruimte, kleur, licht en beweging zijn bij hem aan strikte wetten onderworpen. Tegelijkertijd werpt deze magic man die elementen als dobbelstenen in de lucht. En dan landen ze prompt in de vorm van glasheldere duetten, trio's en groepsdelen.

Het blijft een wonderbaarlijk proces dat opnieuw een ijzersterk resultaat heeft, natuurlijk met van die mooie lange uitgerekte bewegingen, of juist met van die korte en scherpe passen. Dat vocabulaire en die prachtige afwisseling in dynamiek kennen we van Simons. Wat Scoreline Set meerwaarde geeft en er een zinderende spanning, gejaagdheid of juist frivoliteit aan verleent, is de muziek van John Zorn, hoofdzakelijk delen uit diens For Your Eyes Only. Met heftig slagwerk, vrolijke hoempa, melancholieke cello, chaotisch orkestklanken en strakke jazz biedt Zorn een kleurig en bont geluidsdecor, dat wonderbaarlijk goed combineert met zijn cleane en abstracte dans. Simons zette zijn enerverende werk in een Mondrianesk strakke vormgeving. Tegen dat lucide kader – in zwart, wit en vleeskleurig roze – steken de kale wanden van deze kleine schouwburgzaal behoorlijk schurftig af. Maar misschien valt het oog bij het registreren van zoveel moois onwillekeurig op wat eigenlijk maar kleine smetjes zijn.

Gezelschap: Dance Works Rotterdam. Narcoleptic Lovers. Choreografie: Doug Elkins. Scoreline Set. Choreografie: Ton Simons. Muziek: John Zorn. Gezien: 25/9 in Schouwburg Rotterdam. Aldaar 26/9 en 17 t/m 19/12. Toernee t/m februari 2003. Inl.: (010) - 436 45 11 of www.danceworksrotterdam.nl