Brits leger meer paraat

Britse strijdkrachten worden verder in staat van paraatheid gebracht voor een mogelijke oorlog in Irak. Het ministerie van Defensie kondigde gisteren aan dat zo'n 3.000 soldaten niet langer beschikbaar zijn om bij te springen in het geval van een landelijke brandweerstaking. Ze moeten zich voorbereiden ,,op potentiële militaire operaties''.

Het gaat om infanterie- en genietroepen van de snelle reactiemacht, die zeker in Irak zou worden ingezet. De regering trok eerder duizend man gevechtstroepen terug van vredesoperaties in Kosovo om ,,elders'' beschikbaar te zijn. Eerder deze maand vertrok het nieuwe vliegdekschip HMS Ark Royal naar de Middellandse Zee, officieel voor oefening.

De militaire stappen moeten nu de druk op het Iraakse bewind verder opvoeren, maar zijn tegelijkertijd voorbereidingen voor het geval het tot actie komt. Nu geloofwaardig dreigen met geweld is de beste kans op een vreedzame oplossing, zei de minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, gisteren.

De Britse militaire voorzetten vallen vooralsnog in het niet bij het sabelgekletter van de Amerikaanse strijdkrachten, die in de Golf en elders grootscheepse oefeningen zijn begonnen. In totaal zouden Britten een eventuele oorlog in Irak kunnen steunen met een pantserdivisie, zo'n vijftig gevechtsvliegtuigen, marineschepen en bij elkaar 30.000 man.