Crèche

,,Ik ben blij dat wij ook eens in het nieuws staan'', zei de oude man die ik af en toe opzoek, ,,het geeft je het gevoel dat je er weer helemaal bijhoort. Heb je gemerkt dat ik mijn gebit al in heb? Dat is om alvast te wennen aan mijn functie in de crèche. Die kinderen kunnen je niet volgen als je met een tandeloos mondje over normen en waarden begint.

,,Ik heb het je al eerder gezegd, maar jij wilt nooit iets van me aannemen: die LPF wordt, met minister Heinsbroek als de nieuwe Fortuyn, nog een zegen voor dit land. Over wie ik dolgraag iets zou willen lezen, dat zijn de ouders van minister Heinsbroek. Leven ze nog, zitten ze in een bejaardenhuis of is er genoeg geld in de familie lijkt me van wel voor een particuliere thuisverzorging?

,,Het is, hoe dan ook, noodzakelijk dat de minister eens een stevige rondleiding krijgt door een doorsnee verzorgingshuis. Hij denkt nog te veel aan de bejaardenhuizen waar hij vroeger kwam om zijn oma op te zoeken. Die tehuizen waar de bewoners vitale zeventigers waren die de middagen kaartend of sjoelend doorbrachten. Zulke tehuizen bestaan er niet meer. De bewoners zijn tegenwoordig stokoude mensen met allerlei nare gebreken. Zónder zo'n gebrek kom je niet eens meer een verzorgingshuis binnen. Ook al ben je over de tachtig, dan kun je nóg te horen krijgen: u bent te goed voor ons tehuis.

,,Mijn vrouw was al jaren dementerend voordat wij in aanmerking kwamen. Ons geval was nog niet `urgent' genoeg, hoewel mijn vrouw al over straat begon te dwalen en pogingen deed om koffie te zetten in de koffiebus. Pas toen er iemand van een opnamecommissie had geconstateerd dat de situatie `schrijnend' was, werd er werk van gemaakt. Ik geef toe dat ik de beslissing ook zelf jaren had uitgesteld, maar dat kwam omdat ik dacht dat er altijd wel plaats zou zijn.

,,Je krijgt daardoor in de tehuizen een heel andere sfeer dan vroeger. 's Middags, na het warme eten, is het beneden in de grote zaal uitgestorven. Dan ligt iedereen op zijn kamer bij te komen. Zelf ben ik tot elf uur 's morgens geen mens. Pas in de loop van de dag kom ik een beetje tot mezelf. Ik kan dus niet beloven dat ik volop zal meedraaien in de ploegendienst voor de crèche. Ja, zoiets zal er toch moeten komen. Hoe wil je het anders organiseren?

,,Wat minister Heinsbroek ook niet beseft is dat je als hoogbejaarde een andere relatie met kinderen krijgt. Je vindt het nog wel leuk om ze even te zien, maar het moet niet te lang duren. Het wordt al snel te vermoeiend. Een vriend zei me laatst: ik ben blij als mijn kleinkinderen komen, maar ik ben nog blijer als ze weer gaan.

,,In zekere zin zijn er trouwens al crèches in het tehuis, alleen niet helemaal zoals de minister het bedoelt. Mijn vrouw ging er een paar maal per week naartoe. Het was een danstherapie voor dementerende bewoners. Mijn vrouw genoot daarvan, ze kwam weer helemaal tot leven. Wat je zag bij de deelnemers was een groot kinderlijk plezier. Er is te weinig personeel in de tehuizen, ze klagen over grote werkdruk. Laat de minister maar zorgen dat er in ieder geval geld genoeg is voor dit soort kinderopvang.''