Schröder wil herstel relatie VS

Bondskanselier Gerhard Schröder en zijn minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer hebben onmiddellijk na hun overwinning in de Bondsdagverkiezingen eerste stappen gezet op weg naar herstel van de Duits-Amerikaanse betrekkingen die tijdens de verkiezingsstrijd aanzienlijke averij hebben opgelopen.

Hoezeer de regering-Bush het Fischer en Schröder kwalijk neemt dat ze niet bereid zijn te volgen in een expeditie tegen Saddam Hussein bleek gisteren nog eens. George W. Bush liet het gebruikelijke gelukstelegram aan de herkozen bondskanselier achterwege. Zijn minister van Defensie, Donald Rumsfeld, zei geen behoefte te hebben aan een ontmoeting met zijn Duitse collega Peter Struck. Schröder heeft met zijn verkiezingscampagne de relatie tussen Berlijn en Washington ,,vergiftigd'', aldus Rumsfeld. Eerder had Rumsfeld al over Struck gezegd: ,,Ik ben zeker niet van plan die persoon te ontmoeten.'' Dit weekeinde verklaarde Bush' adviseur voor nationale veiligheid, Condoleezza Rice, in een vraaggesprek met de Financial Times: ,,In Duitsland werd een sfeer gecreëerd die vergiftigd is. Ik zou zeggen dat we recentelijk geen gelukkige tijd met de Duitsers hebben gehad.''

Fischer belde gisteren meteen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. Powells woordvoerder zei na afloop dat er verschillende thema's waren besproken die tijdens de Duitse verkiezingsstrijd tot irritatie hadden geleid. Hij noemde die onderwerpen niet. Duitse media meldden vanochtend dat Fischer nog deze maand naar Washington wil reizen. Fischer onderstreepte nog eens het belang van de Duits-Amerikaanse betrekkingen.

De relatie tussen beide landen is belast door het onvoorwaardelijke neen van Duitsland tegen een oorlog in Irak. Tijdens de slotfase van de verkiezingscampagne hebben uitlatingen van een aantal SPD-politici voor escalatie gezorgd. Bush werd door prominente SPD'ers zowel met Julius Caesar als met Hitler vergeleken. [Vervolg RELATIE: pagina 6]

RELATIE

Schröder: de media overdrijven de ruzie

[Vervolg van pagina 1] De vergelijking van Bush met Julius Caesar kwam van SPD-fractieleider Ludwig Stiegler. Ernstiger waren de uitspraken van minister van Justitie Herta Däubler-Gmelin, die Bush met Hitler zou hebben vergeleken. Hoewel de minister bestrijdt dat ze de politieke methoden van Bush en Hitler op een lijn heeft gezet, maakte ze gisteren bekend niet beschikbaar te zijn voor een ministerspost in het tweede kabinet-Schröder.

Schröder had eind vorige week al in een brief aan Bush namens de regering excuses aangeboden voor de misser van zijn minister. Maar de Amerikanen namen daar geen genoegen mee. Ari Fleischer, de woordvoerder van de Amerikaanse president, zei: ,,Het las niet echt als een excuus, het las eerder als een poging tot verklaring.''

Tijdens zijn eerste persconferentie na de nipte verkiezingszege voor rood-groen zei Schröder dat zijn respect voor de Amerikaanse president ,,groot genoeg'' is om hem niet in een Duitse verkiezingsstrijd te willen betrekken. De kanselier onderstreepte ook nog eens dat hij in november vorig jaar zijn ,,politieke toekomst'' op het spel had gezet toen hij met het stellen van de vertrouwenskwestie in de Bondsdag toestemming afdwong om Duitse troepen naar Afghanistan te zenden en zo solidariteit met de Verenigde Staten inhoud te geven.

Volgens Schröder worden de moeilijkheden tussen Washington en Berlijn door Duitse media zwaar overdreven. Het gaat om een inhoudelijk meningsverschil dat ,,open en eerlijk'' wordt uitgevochten.

Vanavond bezoekt Schröder de Britse premier Tony Blair. Volgens een woordvoerder van de Duitse regering staan diverse onderwerpen op de agenda, waaronder Irak. Blair, trouw bondgenoot van de Verenigde Staten en bevriend met Schröder, geldt als mogelijke bemiddelaar tussen de Amerikaanse president en de Duitse kanselier.

verlamming: pagina 9