ING-kruimeldief

ING House heet het nieuwe, luxe hoofdkantoor van de ING Bank langs de A10 in Amsterdam. Dit is natuurlijk geen naam. In het Engels kan een `house' een kantoor betekenen, maar Nederlanders moeten bij het horen van het woord toch in de eerste plaats denken aan een huis en in de tweede plaats aan een bonkend muziekgenre en het ING House is geen van tweeën. Het door Roberto Meyer en Jeroen van Schooten ontworpen gebouw is een gigantisch, op zijn rug liggend scheerapparaat van glas en staal, dat als onderkomen dient voor slechts 400 belangrijke ING-klerken.

Het is dan ook zeker dat ING House niet de gebruikelijke naam wordt voor het reuze scheerapparaat. Maar wat dan wel? De Amsterdammers hebben al tijdens de bouw van het kantoor een aantal bijnamen voor het gebouw verzonnen: glasbak, poenschoen, klapschaats, skischoen en kruimeldief. Het NOS-journaal voegde daar op de dag van de opening van het kantoor (14 september), in een item dat leek bedoeld voor debielen, nog de naam glazen muiltje aan toe.

Om met de laatste te beginnen: een glazen muiltje is het ING House zeker niet. Het glazen muiltje van Assepoester was een sierlijk, smal schoentje van glas dat haar grofgebouwde stiefzussen niet paste. Maar het ING-hoofdkantoor is een flinke muil, eerder zo'n Dr. Martens schopschoen met stalen neus waar skinheads zo verzot op zijn.

Een skischoen is het ING House ook niet. Skischoenen reiken immers tot halverwege het onderbeen en de reus die zijn voet in het ING kantoor steekt, trekt een laag schoentje aan dat niet eens tot zijn enkel komt. Het ING House heeft veel meer weg van een schaatsschoen, maar het bezwaar tegen de bijnaam `klapschaats' is dat het ijzer ontbreekt en dat het kantoor veel meer steunpunten heeft dan een schaats.

Een glasbak is het ING House ook al niet. Want een glasbak is, anders dan het grootste deel van het ING-kantoor niet van glas gemaakt, maar juist van metaal en daarom helemaal dicht en ondoorzichtig. Bovendien hebben hoekige glasbakken nooit de vorm van het ING-kantoor. Glasbak is dan ook veruit de slechtste bijnaam.

Blijven over: poenschoen en kruimeldief. Poenschoen is van deze twee het meest rechttoe rechtaan. Ja, inderdaad, de contouren van het ING House zouden die van een schoen kunnen zijn, en ja, bij een bank draait het om geld. Maar ondanks het binnenrijm van het woord poenschoen, is kruimeldief toch een betere naam. Niet alleen omdat deze bijnaam een geestig commentaar levert op de aard van het bankbedrijf, maar ook omdat het nieuwe gebouw verbluffend veel lijkt op de nieuwe generatie kruimeldieven. Vooral de Black & Decker Wet & Dry (`snoerloze kruimeldief die zowel nat als droog zuigt') lijkt met zijn gestroomlijnde vorm en zijn doorzichtige middenstuk sprekend op het glazen ING House.