Penicilline in de melk

De supermarktketens Albert Heijn en Edah halen pakken halfvolle melk terug uit de winkels wegens een te hoog gehalte aan penicilline. Beide ketens plaatsten vandaag advertenties in de kranten met een oproep om de pakken terug te brengen.

Het probleem zit in pakken halfvolle melk met als houdbaarheidsdatum 25 september. Albert Heijn verkocht ze onder het huismerk en onder het merk `De Molen', bij Edah gaat het om het huismerk. Alle melk is geleverd door Campina in Tilburg. De melk is afkomstig van één boerderij en is geleverd aan winkels in de provincies Zeeland, Limburg, Noord-Brabant en een deel van Gelderland.

Koeien kunnen een uierontsteking oplopen om diverse redenen, van slechte hygiène bij het melken tot een verlaagde weerstand door stress. Bij een ontsteking krijgen ze lokaal antibiotica toegediend om de infectie te bestrijden. Dat kan echter in de melk terechtkomen. De boer moet de melk van die koeien apart houden, op straffe van een boete, totdat de koe beter is. Verder wordt iedere tankwagen melk gecontroleerd. Door een vertraging in de controleketen is de penicilline pas opgemerkt toen de melk al in de winkels lag.De supermarkten hebben zelf de melk onderschept. Ze roepen de consument op om al verkochte pakken terug te brengen. Het aankoopbedrag wordt vergoed.

Het antibioticum is niet in schadelijke hoeveelheden aanwezig in de melk. Wie overgevoelig is voor penicilline, kan echter last krijgen van huiduitslag.