Zeker vijf doden bij aanslag in Tel Aviv

Bij een Palestijnse aanslag in een autobus in het centrum van Tel Aviv zijn vanochtend volgens de Israëlische televisie zeker vijf doden en tientallen gewonden gevallen. Het was niet onmiddellijk duidelijk of het om een bomexplosie of een zelfmoordaanslag ging.

De aanslag volgt op een zelfmoordaanslag in de Israëlisch-Arabische stad Umm al-Fahm, waarbij gisteren behalve de dader een politieman de dood vond. Dit was de eerste zelfmoordaanslag sinds 4 augustus. De Israëlische autoriteiten houden er nu rekening mee dat dit het begin markeert van een nieuwe golf van Palestijnse terreur.

De aanslag in Umm al-Fahm werd opgeëist door de moslimextremistische groep Islamitische Jihad. De Israëlische regering gaf het Palestijnse gezag van Yasser Arafat de schuld. Een woordvoerder van de moslimextremistische organisatie Hamas zei vanmiddag niet te weten welke groep achter de aanslag in Tel Aviv zat, maar voegde eraan toe haar te verwelkomen. ,,De zionisten betalen voor de misdaden en het terrorisme van hun leiders en ze moeten weten dat wij de werkelijke eigenaren van het land zijn en dat we het nooit opgeven.''

Het Israëlische leger houdt sinds maanden de meeste autonome Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever bezet om terreur onmogelijk te maken. In de stad Abu Dis, aan de rand van Oost-Jeruzalem, verwoestte het Israëlische leger vandaag de woningen van de familie van twee Palestijnse jonge mannen die afgelopen december zelfmoordaanslagen pleegden in het centrum van Jeruzalem. Israël zegt dat zulke maatregelen potentiële terroristen ontmoedigen.

De Amerikaanse regering noemde de aanslag van gisteren ,een stap terug'' na een periode van ,,langzame, stille vooruitgang''. Washington is met de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties bezig een Palestijnse staat naast Israël dichterbij te brengen. Eerder deze week werd bekend dat dit zogeheten `Kwartet' ernaar streeft volgend jaar een `voorlopige' Palestijnse staat tot stand te brengen.