Lastras weer ritwinnaar na snelle afdaling

Vooral aan zijn specialisme, afdalen, heeft Pablo Lastras zijn tweede ritzege in de Vuelta te danken. In de finale van de elfde etappe versloeg hij gisteren zijn landgenoot Haimar Zubeldia en de Deen Klaus Möller.

De Spanjaard uit de ploeg van Ibanesto won zondag al de rit van Cordoba naar Cordoba. Hij ontsnapte toen in de afdaling van de enige col in die etappe in de afdaling naar de Andalusische stad. Hij soleerde toen naar de overwinning. Gisteren reed hij in de 166 kilometer lange etappe naar Collado Villalba met Zubeldia en Möller voor het peloton naar beneden in de afdaling van de Puerto de Nevecerrada. Tot dat moment was het de Italiaan Danilo di Luca die de etappe ten noorden van Madrid kleur had gegeven. Al voor de eindsprint gaf Möller zich gewonnen, Zubeldia kwam er in de laatste meters tegen Lastras niet aan te pas. Hij behaalde zijn zevende zege als prof.

,,Ik moet profiteren van mijn goede vorm'', lachte Lastras na zijn zege. ,,Ik heb mijn seizoen afgestemd op de maanden september en oktober. Dat was een gok, maar die pakt goed uit.'' De loopbaan van de Spanjaard werd gekenmerkt door allerlei breuken. Lastras lag in totaal negen keer op de operatietafel.

De bergrit door de Sierra de Madrid met vier beklimmingen werd verzwaard door hevige regenval aan het begin van de etappe en de harde tegenwind. De Kazak Vinokoerov ging gisteren niet van start. De kopman van Telekom had griep. Hij reed de tijdrit van maandag, daags voor de rustdag, al met verhoging. Dat verklaarde zijn slechte prestatie in de race tegen de klok, waarna hij was teruggevallen van de tweede naar de zesde plaats in het algemeen klassement, nog steeds als beste niet-Spanjaard. Vinokourov gold als een kandidaat voor het podium in Madrid, waar de Ronde van Spanje volgende week zondag met een tijdrit eindigt. In de etappe naar Collado Villalba stapte ook zijn landgenoot Sergei Jakovlev af.

In de top van het algemeen klassement veranderde niets. Bij de start vandaag in Segovia van de langste etappe in de Vuelta, 210,5 kilometer noordwaarts naar Burgos, ging de Spanjaard Oscar Sevilla weer van start in de goudkleurige leiderstrui. Hij heeft één seconde voorsprong op zijn ploeggenoot Aitor González. Zoals US Postal de Tour de France met succes controleerde, zo dominant is Sevilla's ploeg Kelme in deze Vuelta. De Italiaan Gilberto Simoni verstevigde gisteren zijn positie als leider van het bergklassement.