Welch levert pensioenluxe in na kritiek

Jack Welch, een van de meest bewonderde Amerikaanse zakenmannen, heeft na een storm van kritiek besloten zijn luxe vertrekregeling bij General Electric (GE) te versoberen.

Uit de echtscheidingspapieren van zijn voormalige echtgenote bleek onlangs dat Welch onder meer gratis gebruik mocht maken van de zakenvliegtuigen van het Amerikaanse concern en van een bedrijfsappartement in Manhattan, inclusief huishoudsters, bloemen en boodschappen.

Welch schreef gisteren in een ingezonden stuk aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal dat hij de directie van General Electric – een conglomeraat dat financiële diensten levert, maar ook lampen en vliegtuigmotoren produceert – heeft gevraagd om alle extraatjes uit de in 1996 afgesproken pensioenregeling te halen.

Welch wil voortaan gewoon betalen voor het vliegtuig en het appartement, wat hem jaarlijks circa 2 tot 2,5 miljoen dollar gaat kosten. Ook stelt hij geen prijs meer op dure lidmaatschappen van golfclubs en kaartjes voor de opera en voor tennispartijen bij het US Open.

De topmanager, die General Electric 21 jaar leidde en vorig jaar met pensioen ging, zal alleen nog gebruikmaken van het kantoor en de administratieve diensten die waren afgesproken. ,,Daar kan elke GE-topman al decennia op rekenen'', aldus Welch.

De publicatie van de vertrekregeling via de rechtbank in Connecticut heeft Welch ernstig in verlegenheid gebracht. De scheiding van zijn vrouw, Jane Beasley Welch, zorgde al voor ophef, omdat bleek dat hij een relatie heeft met een journaliste die hem had geïnterviewd.

De 66-jarige Welch verklaarde de weerstand tegen zijn vertrekregeling wel te begrijpen, gezien de dubieuze reputatie die het bedrijfsleven in de VS heeft gekregen na onthullingen over boekhoudschandalen en extreme zelfverrijking bij topmanagers. ,,In dit licht wil ik een groots concern dat zeer integer werkt niet blootstellen aan de gevolgen van mijn echtscheidingszaak'', aldus Welch.

Welch zegt in The Wall Street Journal dat hij in 1996 de pensioenregeling heeft bedongen in ruil voor de belofte dat hij zou aanblijven tot zijn 65ste. GE was volgens Welch bevreesd voor een vervroegd vertrek nadat twee medebestuursleden dat ook hadden gedaan. De extraatjes kwamen in de plaats van een financiële compensatie van tientallen miljoenen dollars, aldus Welch. GE is akkoord met het voorstel van Welch. De zaak wordt nog wel onderzocht door de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.