Opnieuw topman bij KPN opgestapt

KPN heeft voor de tweede keer in korte tijd een wijziging in de top doorgevoerd. Marten Pieters treedt per 1 oktober terug uit de raad van bestuur, zo is vanochtend bekendgemaakt. Drie weken geleden werd het vertrek van bestuurder en oud-bestuursvoorzitter Paul Smits aangekondigd.

KPN maakte vandaag ook bekend dat het aantal divisies wordt teruggebracht. Business Solutions, dat datadiensten levert aan bedrijven, wordt ondergebracht bij Vaste Net. KPN heeft nog maar twee divisies, één voor vaste en één voor mobiele telefonie. Daarmee is de oude situatie van vóór 2000 hersteld. KPN zoekt naar een nieuwe bestuurder voor de mobiele divisie, die voorlopig wordt waargenomen door bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer.

Pieters, onder wie Business Solutions viel, ,,wilde niet afwachten'', aldus een woordvoerder. Toen bekend werd dat zijn divisie verdween, ,,heeft hij gemeend dat het maar beter is om te vertrekken''. In een verklaring ,,betreurt'' de raad van commissarissen zijn besluit. Pieters zal ,,het komende half jaar'' KPN adviseren over de verkoop van niet-essentiële bedrijfsonderdelen. Hij zal ook nog enkele commissariaten blijven vervullen bij buitenlandse dochterbedrijven van KPN.

Pieters raakte eerder dit jaar in opspraak in verband met het faillissement van KPNQwest, de KPN-dochter waar hij commissaris was. In juni bleek dat KPN niet goed op de hoogte was van de omvang van de verliezen bij zijn dochter, terwijl Pieters lange tijd wel toegang had tot informatie hierover. De woordvoerder van KPN ,,weet niet'' of de kwestie een rol heeft gespeeld bij het vertrek van Pieters. ,,Uiteindelijk telt alles mee'', aldus de zegsman. Pieters zelf weigert nog steeds commentaar.

De nieuwe organisatiestructuur van KPN kan intern op brede instemming rekenen, zegt de woordvoerder. De oude structuur, die enkele jaren geleden werd ingevoerd door de toenmalige bestuursvoorzitter Paul Smits, was voor de klant, die soms voor één product bij meerdere divisies terechtkon, heel verwarrend. Intern leidde dat tot ergernissen. KPN had in 2000 nog een vierde divisie, waar de internetactiviteiten onder vielen. Deze was al eerder door Scheepbouwer geschrapt.