Noord-Korea erkent ontvoering Japanners

Noord-Korea heeft de ontvoering van een tiental Japanners erkend en daarmee een belangrijke doorbraak in de relatie met Japan bereikt. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il bood vandaag zijn excuses aan.

Kim deed dat tijdens een historisch bezoek van de Japanse premier Junichiro Koizumi aan Noord-Korea.

De ontvoeringen hadden eind jaren zeventig en begin jaren tachtig plaats. Volgens Kim Jong-il omdat er destijds ,,impulsiviteit en wil tot heldhaftigheid'' heerste in speciale eenheden van het Noord-Koreaanse leger. Men ontvoerde de Japanners om ,,Japans te leren en in Zuid-Korea te kunnen infiltreren'', aldus Kim. Hij noemde de kwestie ,,betreurenswaardig'' en bood zijn excuses aan. De verantwoordelijken zouden zijn gestraft.

Vier mensen zijn nog in leven van de lijst van elf personen die volgens de Japanse regering destijds zijn ontvoerd. Zes zijn overleden, terwijl van een persoon de verblijfplaats onduidelijk is. Daarnaast deelde Noord-Korea mee dat ook twee Japanners die niet op de lijst stonden in Noord-Korea zijn overleden. De twee waren verdwenen tijdens reizen in Europa.

De kwestie was het belangrijkste obstakel in verbetering van de relaties tussen Japan en Noord-Korea, die geen diplomatieke relaties hebben. Toen Japanse diplomaten de kwestie in 1992 tijdens onderhandelingen ter sprake brachten zeiden de Noord-Koreanen niets te weten van ontvoeringen en liepen kwaad van tafel. Tot aan vandaag heeft Noord-Korea dit standpunt volgehouden.

Japan heeft de geste van Noord-Korea beloond met de belofte dat het nu onderhandelingen wil openen over het aangaan van diplomatieke relaties. Kwesties die daarbij aan de orde zullen komen zijn herstelbetalingen van Japan voor de 35-jaar lange annexatie van Korea die in 1945 ten einde kwam. Koizumi heeft tijdens zijn bezoek vandaag reeds excuses aangeboden en beloofd dat men op enige wijze met geld en economische samenwerking over de brug zal komen.

Noord-Korea heeft van zijn kant verder beloofd het moratorium op proeflanceringen van ballistische raketten te zullen verlengen tot na 2003, een moratorium dat al eerder was afgekondigd. Noord-Koreaanse raketten zijn een punt van grote zorg voor niet alleen Japan, maar ook de Verenigde Staten.

In 1998 zorgde Noord-Korea voor grote opschudding toen het zonder aankondiging een proeflancering met een nieuwe raket uitvoerde die over Japan heen vloog en in de Stille Oceaan terechtkwam.

Het bezoek van Koizumi is de belangrijkste stap in verbetering van de relaties tussen Noord-Korea en zijn buurlanden sinds het baanbrekende bezoek van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung aan Pyongyang in juni 2000. Vooral sinds president George W. Bush Noord-Korea begin dit jaar bij de `As van het Kwaad' indeelde is er weinig verbetering geweest van de relaties in Noordoost-Azië.