Kopstukken ETA opgepakt in Zuid- Frankrijk

Met de arrestatie van twee terroristen gisteren nabij het Franse Bordeaux meent de Spaanse politie de top van de moordcommando's van de Baskische terreurbeweging ETA ontmanteld te hebben.

Het is de derde maal in de afgelopen vier jaar dat de zogenaamde `militaire' leiding van de ETA wordt opgepakt. De arrestatie betreft het echtpaar Juan Antonio Olarra en Ainhoua Mujika. Zij gelden als de meest actieve ETA-leden uit de jaren `90 en worden onder meer verantwoordelijk gehouden voor de moord op de rechtsgeleerde Francisco Tomás y Valiente in diens werkkamer op een universiteit in Madrid. Bij de vorige ontmanteling van de ETA-top in februari 1991, zou het echtpaar de leiding van de moordcommando's hebben overgenomen. De arrestatie, een gemeenschappelijke actie van de Spaanse en Franse politie, wordt beschouwd als een belangrijke slag voor de ETA. Verwacht wordt dat de moordcommando's in ieder geval tijdelijk zijn lamgeslagen. De twee arrestanten hielden zich volgens de politie persoonlijk bezig met het rekruteren van ETA-terroristen.