Grote Theaterfestivalprijs voor Ola Pola Potloodgat van Platel

De Vlaamse kleutervoorstelling Ola Pola Potloodgat van Pascale Platel heeft de Grote Theaterfestivalprijs gewonnen. Nieuwe Vlaamse groep Olympique Dramatique krijgt de CJP Theaterfestival Trofee voor De Krippel. Beide prijzen werden gisteravond in Amsterdam uitgereikt op slotavond van het Theaterfestival. Platel en haar groep Bronks krijgen 22.222 euro. Olympique Dramatique krijgt een beeld van de kunstenares Floor Coolsma: een wassen hondje met een kous op zijn kop.

Op het Theaterfestival was een selectie te zien van de ,,meest belangwekkende'' Vlaamse en Nederlandse voorstellingen van het afgelopen seizoen. Uit deze selectie koos een jury een winnaar uit. In de jury zaten drie directeuren uit de kunstsector: Henk Jan Gortzak (Amsterdams Fonds voor de Kunst), Kees Vuyk (Theater Instituut Nederland) en Martin van Ginkel (Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing). De jury roemde het spelplezier en het associatieve karakter van Ola Pola Potloodgat. Verder had de jury kritiek op de ,,slechte verstaanbaarheid'' van de voorstellingen op het festival.

Ola Pola Potloodgat kreeg eerder dit jaar de 1000 Wattprijs voor de beste jeugdvoorstelling. Sinds vorig jaar is aan het Theaterfestival een selectie jeugdvoorstellingen toegevoegd. Vorige keer ging de grote Theaterfestivalprijs ook naar een stuk uit deze selectie, Übung van Josse de Pauw.

De slotavond van het Theaterfestival in de Stadsschouwburg was georganiseerd door Terts Brinkhoff van het festival De Parade. In omgekeerde volgorde wilde hij ,,de carrière van de Idee'' laten zien de evolutie van een nieuwe gedachte via verschillende kunstuitingen. Dit bleek niet noodzakelijkerwijs uit zijn programma: een toneelstuk (Bonobo Bar), een kort popconcert (Ellen ten Damme) een Engelstalige performance met zang, dans en travestie (Bartime) en twee installaties. De halflege zaal reageerde opvallend stug op het in potentie hilarische Bonobo Bar en op de luchtig geklede Ellen ten Damme die een moedige maar vergeefse poging deed om de toeschouwers op te zwepen. Verschillende bezoekers bekritiseerden het ,,slappe'' en ,,weinig feestelijke'' karakter van de avond.