ETA-betoging loopt uit de hand

In de Noord-Spaanse stad Bilbao is het afgelopen zaterdag tot ongeregeldheden gekomen nadat de regionale politie optrad tegen een betoging van aanhangers van de verboden politieke tak van de Baskische terreurbeweging ETA.

De betoging was toegestaan door de Baskisch-nationalistische regioregering, maar expliciet verboden door de onderzoeksrechter Baltasar Garzón die de politieke tak van de ETA eerder verbood omdat zij deel zou uitmaken van een terroristisch netwerk. Aan de protestmars onder het lemma `Leve Groot-Baskenland' namen enkele duizenden betogers deel, waaronder een groot aantal kopstukken van Batasuna, de verboden politieke tak van de ETA. De ongeregeldheden begonnen nadat de politie de mars staande hield en de betogers met rubberkogels en waterkanonnen uiteen trachtte te drijven. De betogers van hun zijde vielen de politie aan met stenen en flessen. Er werden vier arrestaties verricht en er vielen enkele gewonden. Uiteindelijk stond de politie toe dat er een aantal korte toespraken werden gehouden.