Christina

De dame op de foto's in het cd-boekje oogt meer als een diplomatenmevrouw dan een artieste, en lijkt maar weinig op de zangeres die op de cd van zich laat horen. Prinses Christina, die zich op haar eerdere kerstalbum vooral bewoog in de licht verteerbare klassieke sector, heeft haar artistieke koers gewijzigd: op haar tweede cd, die sinds zaterdag in de winkels ligt, zingt ze negentien songs met het aplomb van een door de wol geverfde Broadway-veterane. The me nobody knows wordt gepresenteerd als een ode aan New York, waar ze woont. De opbrengst is bestemd voor organisaties die hulp bieden na de aanslag op de Twin Towers.

H.R.H. Princess Christina, zoals ze op het hoesje vermeld staat, geeft blijk van veel affiniteit met het Broadway-repertoire. Ze zingt de nummers van Cole Porter, Hart & Rogers en Stephen Sondheim met bijkans alle vereiste flair en veel begrip voor de teksten, al is haar Amerikaans niet steeds vlekkeloos. Wie haar nog associeert met een prinses-op-de-erwt-achtige recital-voordracht, zal verbaasd staan: hier klinkt een doorrookte en door stevige borrels gesmeerde vocaliste, die zich desgewenst ook kan uitleven in gekke stemmetjes – een grappig Jamaicaans accent of het schelle geluid van een klein stout meisje. Gek genoeg is juist het duet You're the top met Rob de Nijs, die als crooner oneindig veel meer ervaring heeft, het zwakste nummer van allemaal, omdat de bedoelde ironie er zo nadrukkelijk dik opligt.

De prinses, die vanavond te gast is in Barend & Van Dorp, wordt begeleid door een flonkerend Promenade Orkest onder leiding van Jurre Haanstra. Hij geeft haar alle ruimte om losjes met de melodie mee te deinen of daar met wellustige gein tegenin te gaan. Dit is inderdaad een kant die nog niemand kende.

H.R.H. Princess Christina: The me nobody knows. RCA Victor 74321 957552