Robertson leidt boeiende Manoury

Waar gaat het om in de moderne muziek? Gérard Grisey wist het: `Model staat de klank, niet literatuur, wiskunde, theater, beeldende kunst, kwantummechanica, geologie, astrologie of acupunctuur, maar het spel met de klank.' En dat precies was aan de orde toen David Robertson begon aan twee weken dirigeren bij het Concertgebouworkest. Hij is daar naast de toekomstige chef-dirigent Mariss Jansons mogelijk een kandidaat voor het eigentijdse repertoire.

De Amerikaan introduceerde een boeiende, zeer typerende compositie van Philippe Manoury (1952). Robertson dirigeerde diens muziek meermalen bij het Ensemble Intercontemporain in Parijs waarvan hij chef-dirigent was van 1992 tot 2000. Sindsdien is Robertson dirigent in Lyon.

Philippe Manoury wordt gefascineerd – en welke Franse avantgardist niet – door het spectrale componeren van Grisey en Murail. Daarin is het verschil tussen timbre en harmonie geheel opgeheven, bij voorkeur in een jeux d'espace, met klanken roterend in de ruimte. Dit is goed te horen in zijn Prelude and Wait uit 1995. Kleine figuurtjes, kleurig krioelend, worden ritmisch gevarieerd in ruimtelijke timbreversmeltingen.

In zijn gesproken inleiding noemde David Robertson dat op het lijf geschreven van het kleurrijke Concertgebouworkest en wie zou hem dit willen tegenspreken? Goed is te horen dat Manoury, die inmiddels een tweede opera voltooide, K... naar Kafka, ook Wagner en Strauss bestudeerde. Vast staat dat hij Grisey's uitspraak zeker onderschrijft, behalve de sneer naar het theater.

Robertson bewees na een niet geheel overtuigende Sinfonia van Keuris en ook nog in een pompeus slagwerkstuk van James MacMillan, dat het extatische hem evenzeer ligt als het analytische. Bovendien kent hij niet alleen de Franse avantgarde, uitgevoerd in kraakheldere presentaties. Als geen ander ook wijdde hij zich al eens aan Geert van Keulen, Louis Andriessen, Klas Torstensson en Richard Rijnvos.

Kortom, een ideale, veelzijdige dirigent in het hedendaags repertoire.

Concert: Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. David Robertson. Programma: Philippe Manoury, Tristan Keuris, James MacMillan. Gehoord: 12/9 Grote Zaal Concertgebouw, Amsterdam. Radio 4: 15/9.