Nieuwe CAO profvoetbal zonder flexwet

De komende drie jaar heeft het Nederlandse betaalde voetbal een nieuwe CAO. De 36 profclubs stemden gisteren in Ermelo tijdens een ledenvergadering in met het nieuwe voorstel van de spelersvakbonden ProProf en VVCS.

Voor de clubs, vertegenwoordigd door de werkgeversfederatie FBO, is het belangrijkste voordeel dat de CAO de flexwet uitschakelt. Dat voorkomt dat spelers met inachtneming van een opzegtermijn zonder afkoopsom kunnen verkassen.

Onder de flexwet kunnen spelers met een tweede (verlengd) contract hun verbintenis opzeggen en een maand later gratis vertrekken. In de CAO is bepaald dat dit niet mogelijk is. Spelers kunnen tijdens een lopend contract alleen tegen een afkoopsom afscheid nemen.

De clubs wezen eerder het eerste voorstel van de spelersbonden af. ProProf en VVCS deden vervolgens een aangepast voorstel, dat gisteren is aangenomen. Het enige `bespreekgeval' was de leeftijdsgrens voor het minimumloon. De spelersbonden wilden dat spelers vanaf 20 jaar verzekerd zijn van tenminste het minimumloon, de clubs wilden de grens oprekken tot 23.

,,De vergadering is daarvoor nog even geschorst geweest'', aldus voorzitter L. Castelijns van de Federatie Betaald voetbal Organisaties, FBO. ,,We hebben overlegd met de bonden, die akkoord zijn gegaan met de grens van 23 jaar.'' Het houdt in dat clubs spelers onder die leeftijd minder dan het minimumloon kunnen betalen, door ze bijvoorbeeld een deeltijdcontract aan te bieden.

,,Maar we wilden dit best inleveren'', zei K. Andriessen, directeur van ProProf. ,,We zijn op dit punt een stuk vooruit gegaan in vergelijking met de oude CAO. Daarin stond geen leeftijdsgrens. Ook op andere gebieden is progressie geboekt, zoals bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering.''

De uitschakeling van de flexwet is de prijs die de voetballers ervoor hebben betaald. ,,Maar er zitten ook voor de spelers nadelen aan die wet'', meent Andriessen. ,,Als een voetbalclub veel geld betaalt voor een voetballer, komt dat uiteindelijk ook de spelers toch weer ten goede, bijvoorbeeld via de salarissen.''

Ook de FBO is tevreden met het akkoord. Voor de werkgevers was de flexwet een dreiging. De oude CAO liep op 1 juli af, er is inmiddels maandenlang onderhandeld. Er was discussie of de oude CAO nog een nawerking had. Inmiddels is die discussie overbodig.

De drie traditionele topclubs waren vooral bang voor de oprichting, in de CAO, van een collectief rechtenhuis. Ajax, Feyenoord en PSV wilden dat niet. ,,Nu is een overlegplatform ingesteld, waarbij aangetekend moet worden dat daarin niets wordt geregeld over tv- en mediarechten. De topclubs hebben bovendien een vetorecht, daarmee zijn ook zij tevreden'', aldus Castelijns.