Voorkeur Beeldende Kunst

Noorderlicht

Op de expositie Mundos Creados, de hoofdtentoonstelling van de fotomanifestatie Noorderlicht in het Fries Museum is werk te zien van 22 fotografen uit acht Midden- en Zuid-Amerikaanse landen: Costa-Rica, Cuba, Panama, Venezuela, Jamaica, Guatemala, El Salvador en Nicaragua. Acht culturen, die een gebied van duizenden kilometers bestrijken.

En toch lijken al die foto's op elkaar. Of het nu het werk is van Albert Chong uit Jamaica, van Muriel Hasbun uit El Salvador of Juan Carlos Alom uit Cuba, al hun foto's zijn in zwart-wit, met veel mistigheid en een overdaad aan symboliek. En ze zijn niet de enigen. Zelden waren er zoveel mistbanken, schedels en gevallen engelen bij elkaar te zien. Voor een westerse toeschouwer anno 2002 is dat een curieuze sensatie. Die zware symboliek maakt dit werk zo ouderwets; het doet denken aan de jaren '20 en '30, toen in het westen het surrealisme de kop op stak. Wie deze fotografie met een antropologische blik wil bekijken, krijgt alle gelegenheid de fotografen in hun traditie te plaatsen. Maar al dit werk kan ook gewoon als kunst beschouwd en met een westers oog bekeken worden: de zwart-wit-foto's die Irene Torrebiarte maakte van details van planten en vruchten of het werk van de Venezolaan Alexander Apóstol. Die fotografeerde kale, modernistische gebouwen uit de jaren `50, waarvan hij ramen en ingangen wegretoucheerde. Bij nadere bestudering blijkt dat Apóstol het geheel een surrealistisch sausje geeft door van de gebouwen dikke druppels glas of porselein te laten lopen.

Noorderlicht, Mundos Creados, deel I t/m 24 nov in het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Di t/m zo 11-17u. Inl. www.noorderlicht.com

Van IJ tot Zee

De tweede editie van Van IJ tot Zee, een door de Stichting Kunst en Cultuur georganiseerde kunstroute t.g.v. het 125-jarig bestaan van het Noordzeekanaal, speelt zich af op twee plaatsen: de voormalige suikerfabriek Halfweg en stortlocatie Nauerna.

Twaalf kunstenaars maakten er nieuw werk. Voor het vervoer van de ene naar de andere locatie zijn witte fietsen beschikbaar.

Van IJ tot Zee 02 t/m 29 sept in de suikerfabriek Halfweg en stortlocatie Mauerna. Open wo-zo 12-20u. Entree €4,50. Inl 023-5319139 of www.vanijtotzee.nl.

Bloemstillevens

Het Frans Hals Museum toont een mooie selectie van veertig bloemstillevens uit de Spaanse Gouden Eeuw, uit voornamelijk Spaanse musea en collecties. Associaties met bloemstillevens uit de Nederlanden dringen zich in deze expositie bijna vanzelf op, maar verschilen zijn er natuurlijk ook. Zo zijn vazen vaak met scènes of mediterrane motieven beschilderd en gevat in een rijkbewerkt edelmetalen montuur.

Spaanse bloemenpracht uit de zeventiende eeuw t/m 14 okt in het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem. Dit t/m za 11-17u, zo 12-17u.

Aquarellen

Op de expositie van aquarellen door schilders van de Haagse School in het Prentenkabinet van het Rijksmuseum blijkt Anton Mauve de absolute meester van de aquarel. Of hij nu een ploegende boer weergaf of een bloemenplukkend meisje, hij tekende niet met waterverf, maar schilderde vrijuit en wist zo de meest fijnzinnige resultaten te bereiken. Verder werken van Jozef Israëls, J.H. Weissenbruch en Jacob Maris.

Tekenen met water. Aquarellen van de Haagse School t/m 27 okt in het Rijksmuseum, Stadhouderskade, Amsterdam. Dag 10-17 u.

En verder

Franse favorieten t/m 29 sept in Museum Mesdag, Laan van Meerdervoort 71, Den Haag di-zo 12-17u; Only Human t/m 29 sept in Landhuis Oud-Amelisweerd, Koningslaan 9, Bunnik. Open za en zo. Toegang alleen met rondleiding. Inl. 030-6570326 of www.centraalmuseum.nl; Neo Rauch t/m 6 okt in het Bonnefantenmuseum, Avenue Céramique 250 Maastricht di t/m zo 11-17u; Ik en de buitenwereld vlak bij huis. Teken- en prentkunst museumcollectie 1900-1950 t/m 18 okt, Mus. voor Moderne Kunst, Utrechtseweg 87, Arnhem, di-vr 10-17u, za en zo11-17u.