PSV ondervindt ook bij AZ weinig tegenstand

Een 4-0 nederlaag tegen PSV dat nog in een lage versnelling speelde. Het was in de Alkmaarder Hout een pijnlijke avond voor AZ-trainer Henk van Stee. Na de afstraffing voor eigen publiek meldde zijn collega Guus Hiddink doodleuk dat PSV beter zal moeten spelen om vanaf volgende week het grote werk aan te kunnen in de Champions League. ,,We kunnen beter'', aldus Hiddink, net terug van een weekeindje Korea. ,,Europees gezien zijn we niet waar we moeten zijn.''

Hiddink constateerde dat zijn team in dit prille seizoen nog weinig tegenstand van betekenis is tegengekomen. In de voorbereiding waren de sparringpartners van gemiddeld niveau. Tegen Ajax om de Johan Cruijff Schaal kwam PSV te kort. Excelsior, FC Groningen en AZ waren te zwak om te bepalen hoe de Eindhovense ploeg er momenteel voorstaat. Toch speelt PSV na de volgende competitiewedstrijd tegen RKC (zaterdag) komende dinsdag het eerste Champions-Leagueduel in Auxerre. PSV is verder ingedeeld met de topclubs Arsenal en Borussia Dortmund.

Vandaar dat Hiddink zich gisteravond niet liet verblinden door de grote zege op AZ. ,,Ik ben natuurlijk wel blij met dit resultaat. Ik heb begrepen dat we hier vorig jaar op het nippertje hebben gelijkgespeeld. Maar we missen nog de brille voor het hogere niveau.''

Het strijdplan is glashelder waarmee Hiddink met zijn assistenten Erwin Koeman en Rutten dit seizoen willen spelen. Bruggink krijgt de voorkeur boven Vennegoor of Hesselink die gedegradeerd lijkt tot pinchhitter. Het is een duidelijke keuze die Hiddinks voorganger Gerets niet kon maken. Bruggink laat zich bij balverlies terugzakken naar het middenveld en zorgt daar voor een overtal-situatie. Tevens bemoeit hij zich in balbezit met de opbouw naar de beweeglijke Kezman. Bij AZ keken de spitsen Elkhattabi en Nelissen werkeloos toe, als hun ploeggenoten verdedigden. Volgens Van Stee heeft dat met kwaliteit te maken, niet met onwetendheid of onwil.

Buiten de vaste aanwezigheid van Bruggink is het elftal van PSV ten opzichte van vorig seizoen nauwelijks veranderd. Of het moet de komst van Robben zijn, die op de linkerflank de rol heeft overgenomen van Ramzi. De jongeling uit Groningen kwam gisteravond geen moment in zijn spel. Hij werd ook niet goed aangespeeld. PSV valt met Van Bommel en Rommedahl liever over de rechterflank aan. Het zijn onvolkomenheden die Hiddink wegens tijdgebrek nog niet heeft kunnen corrigeren.

De problemen van PSV staan in geen verhouding tot de problemen waarmee AZ worstelt. Na een matig begin (nederlagen tegen NEC en RBC) heeft de club van voorzitter Scheringa pas één punt uit drie wedstrijden vergaard. Aanvallend kwam AZ er tegen PSV niet aan te pas. Op de linkerflank had Perez geen schijn van kans tegen B⊘gelund. Aan de andere kant kon Meerdink (ex-De Graafschap) niet aantonen dat hij een hardwerkende, maar beperkte voetballer is. Van Stee: ,,We zijn dit team geleidelijk aan het opbouwen. Dat gaat met vallen en opstaan.''

Het is de vraag hoeveel respijt Van Stee krijgt. Hij beseft dat er in de komende duels tegen De Graafschap, Excelsior en FC Groningen punten vergaard moeten worden, anders wordt het weer eens hommeles in De Hout.

De gaten die AZ in het centrum van de defensie vertoont, krijgt Van Stee niet gedicht. Zelfs een goede doelman als Moens wordt er nerveus van. De eerste treffer van PSV ontstond, doordat hij de bal losliet toen hij over twee medespelers heen viel. Bij de tweede goal kwam hij te laat uit zijn doel, waardoor Rommedahl hem te snel af was. Bij het derde en vierde doelpunt was Moens kansloos, nadat eerst Kezman, die twee keer scoorde, en later invaller Vennegoor vrijgelaten waren.

Buskermolen is al het slachtoffer geworden van de chaos in de AZ-defensie. Ook de dagen van aanvoerder Wijker lijken geteld als aanwinst Reini en Fortes Rodriquez weer fit zijn. Van Stee, veelbetekenend: ,,Bij AZ is niemand zeker van zijn plek in het elftal.''

AZ speelde overigens met twee voormalige backs van Ajax. Op rechts maakte Tobiasen voorzichtig zijn rentree na jaren van blessureleed. Van Stee: ,,Ik verwachtte hem pas in oktober. Hij kan alleen maar beter worden.'' Op links debuteerde De Cler. Na wat ongelukkige passes in de eerste helft ging hij steeds beter spelen. Bij Ajax had hij geen toekomst meer. Trainer Koeman gaf de voorkeur aan O'Brien en Maxwell. De Cler: ,,Ik wilde zijn ongelijk bewijzen, maar die kans kreeg ik niet. Dan kun je beter vertrekken. Ik heb het ondanks de resultaten best naar mijn zin bij AZ, want het is een ambitieuze club.''

AZ

0

PSV

4

Ruststand 0-3. 15. Ooijer 0-1, 37. Kezman 0-2, 45. Kezman 0-3, 86. Vennegoor of Hesselink 0-4. Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 7.480. Gele kaarten: Meerdink, Opdam (AZ), Vogel, Hofland, Robben (PSV).