Lening van de staat voor British Energy

British Energy (BE), de bijna-failliete elektriciteitsproducent en exploitant van acht Britse kernreactoren, heeft gisteren van de regering een noodlening van 410 miljoen pond (656 miljoen euro) gekregen.

Het bedrijf, dat bijna een kwart van alle Britse stroom levert, is daarmee tot het eind van deze maand gered. British Energy onderhandelt nog over een lange-termijnoplossing. De overheid weigert ,,welke garanties dan ook'' te geven voor de periode na 27 september. Ze weigert in elk geval het energiebedrijf te hernationaliseren, zoals ze onlangs met de even failliete spoorwegen deed, maar tegelijkertijd heeft minister Hewitt (Industrie) gezegd dat sluiting van de noodlijdende centrales ,,onaanvaardbaar'' is.

John Edmonds, secretaris-generaal van de betrokken vakbond GMB eiste gisteren ,,een complete heroverdenking van de rol van de privésector bij de Britse nutsbedrijven''. British Energy en een reeks andere elektriciteitsproducenten zijn door de vergaande liberalisering van de Britse groothandelsmarkt voor stroom in de verliezen geraakt.

De koers van het aandeel BE, waarin de handel vorige week werd stilgelegd, storte op de Londense effectenbeurs met 84 procent in tot dertien pence. De Financial Services Authority (FSA), de Britse officiële waakhond voor de financiële sector, maakte vrijdag bekend de boekhouding van British Energy te gaan onderzoeken. Daarin zou de groeiende malaise zijn gemaskeerd voor aandeelhouders. BE houdt echter vol dat de lage stroomprijs en een te duur contract voor opwerking van nucleaire brandstof door het nucleaire staatsbedrijf BNFL de hoofdoorzaak en een vorm van overmacht zijn. BE maakte vorig jaar een verlies van 518 miljoen pond. Er werken 8.200 mensen.