Andalusisch paard basis Ruiterspelen

Vandaag begint in Jerez de vierde editie van de World Equestrian Games (WEG). Zeven wereldkampioenschappen in even zovele disciplines. Nederland heeft in zes onderdelen ijzers in het vuur. Alleen bij de eventing laten we verstek gaan.

In een ver verleden, toen Spanje nog een wereldmacht was, was het Andalusische paard geliefd aan keizerlijke hoven. De Spaanse Rijschool in Wenen houdt met haar Lippizaner paarden die traditie nog in ere, maar die Lippizaners werden rond 1600 pas echt geschikt voor het werk, toen Andalusische hengsten in Lipica werden gebruikt voor de veredeling.

Als de Spaanse Rijschool in Wenen de basis is van de klassieke rijkunst in de wereld en wie durft dat te bestrijden? dan is Andalusië met als hoofdplaats Jerez de la Frontera de plaats waar het allemaal is begonnen. Zo vreemd is het dus niet dat de internationale paardensport organisatie FEI de nominatie van Jerez honoreerde om daar de vierde wereld ruiterspelen, WEG, te houden. Hier in het zuidpuntje van Spanje kwamen met de Moren ook de Arabische volbloeds dit land binnen. De kruising tussen het inheemse Spaanse paard en het volbloed Arabische paard creëerde het nu nog steeds existerende Andalusische paardenras. Dit ras drong tijdens de tachtigjarige oorlog ook door in Nederland en kenners zien in het enige oorspronkelijke paardenras dat Nederland kent, het Friese Paard, nog steeds karakteristieke trekjes die invloed van het Andalusische paard doet vermoeden.

De samenbundeling van zeven wereldkampioenschappen in Jerez reining ( een vorm van western riding) is voor de eerste keer een discipline, werd ooit bedacht door de oud-voorzitter van de FEI, prins Philip uit Engeland. Binnen het Internationaal Olympisch Comité stond twee decennia geleden de positie van de hippische sporten ter discussie. Om de hippische sporten een eigen mondiaal podium te geven, werd het plan gelanceerd om eenmaal in de vier jaar alle WK's op één plaats tegelijk te verrijden. Dan had de hippische sport in ieder geval, indien ze niet meer welkom zouden zijn binnen de olympische familie, toch haar eigen mondiaal evenement. Dankzij handig laveren werd de zuster van de Spaanse koning, Donna Pillar de Bourbon, voorzitter van de FEI en zij liet haar invloed gelden op haar landgenoot Juan Antonio Samaranch, de ex-voorzitter van het IOC. De hippische disciplines dressuur en springen staan nu niet meer ter discussie binnen het IOC, eventing (military) wel.

Toch sloeg het idee van Prins Philip aan en na Stockholm, Den Haag en Rome is Jerez, de bakermat van het Andalusische paard, de plek waar de vierde wereld ruiterspelen worden gehouden.

Nederland heeft medaillekansen in de dressuur, in het springen en bij het vierspanrijden. Daarnaast heeft Nederland deelnemers afgevaardigd in de disciplines voltige, reining en endurance. In totaal komen op deze WEG (wereldruiterspelen) 850 paarden in actie met 600 ruiters en koetsiers uit 48 landen. Er zijn 1.000 vrijwilligers al maanden bezig om deze editie van de WEG tot een succes te maken. De begroting bedraagt 23 miljoen euro en vele onderdelen van het springen en de dressuur zijn volledig uitverkocht in het ruim 10.000 plaatsen tellende stadion, dat speciaal voor deze WEG werd gebouwd.

Koning Juan Carlos van Spanje zal vanavond in Jerez de Frontera de vierde WEG openen. Natuurlijk spelen Andalusische paarden en Flamencodanseressen in die openingsceremonie een hoofdrol.