Studentensoep

Ook dit jaar een handreiking aan de nieuwe lichting studenten. Soep voor, niet van studenten. Een eenpansgerecht dat binnen een half uur op tafel kan staan. Varieer naar hartelust. De prei kan vervangen worden door paprika. Er kunnen knoflook en pepers bij. Helemaal makkelijk of gemakzuchtig is om kant-en-klaar gesneden groenten te kopen. Als daarvoor niet wordt gekozen, blijft een deel van de aangekochte bleekselderij over. Bij het toenemen van de ervaring leert de kok vooruit te denken. Het restant kan bijvoorbeeld de volgende dag verwerkt worden in een saus bij spaghetti. Komen er onverwachte gasten binnenvallen, verdun dan de soep met een halve liter water en voeg een extra bouillontablet toe.

Pel en snipper de ui. Snijd het witte en lichtgroene deel van de prei in ringen en was die. Schil de wortel en snijd hem in stukjes. Trek eventuele draden langs de rand van de bleekselderij af, was de stengels en snijd ze in stukjes. Verhit de olie in een grote pan. Bak hierin drie minuten lang de spekjes of de chorizo en de stukjes ui, wortel en bleekselderij. Af en toe roeren. Roer er de chilipoeder en de tomatenblokjes met sap door. Spoel linzen en kikkererwten in een vergiet af met koud water. Giet twee liter water in de pan en doe er de bouillontabletten bij. Breng de soep aan de kook. Snijd de rookworst in plakken. Doe die met de linzen en de kikkererwten in de pan. Laat de soep tien minuten zachtjes koken. Op smaak brengen met zout, peper en desgewenst koriander. Serveer er Turks brood of ciabatta bij.