Stanton Moore

De funk is geen nette mijnheer, eerder een aangeschoten hoerenloper die met rauwe stem voorbijgangers lastigvalt. Stanton Moore kent de funk. De drummer uit New Orleans was ooit de oprichter van de band Galactic, die klonk alsof ze het liefst de luisteraar wilde verpletteren onder een dikke laag ranzigheid.

Voor zijn tweede solo-album Flyin' the koop verzamelde hij een all-star jamband om zich heen om een uit twaalf delen bestaand lesje `funken in het derde millennium' te geven. Moore's drumwerk vormt het wild bonkende hart van het groepsgeluid. Zijn spel is los, bijna nonchalant, maar gekoppeld aan Chris Wood, bassist van het hoogst populaire Medeski, Martin & Wood, zorgt hij voor een onweerstaanbare groove. De melodische troef van de band is de dubbele saxofoon-frontline. Karl Denson is bekomen van zijn recente modieuze slippertjes en heeft zichzelf hervonden als recht-door-zee tenorist met een gespierd, donkerbruin geluid. Gitarist Brian Seeger (Big Easy) voegt op een paar tracks nog een scheutje Scofield-achtige licks toe en de vervaarlijk bruisende funkcocktail is compleet.

Stanton Moore: Flyin' the koop (Blue Thumb, 549 788-2, Distr. Universal