Hockeyploeg zet de Duitsers op scherp

Symbool voor het zelfvertrouwen van de Nederlandse hockeyploeg stond gisteren een speler die in de eerste vier duels niet kon overtuigen. Met één wonderschone, doeltreffende lob ontworstelde Maarten Froger zich in het afsluitende groepsduel tegen titelverdediger Duitsland (5-2) evenwel aan de anonimiteit. Zijn doelpunt vormde het hoogtepunt van een wedstrijd die morgen opnieuw op het programma staat, maar dan met als inzet de hoofdprijs: de Champions Trophy.

Terwijl zelfs het Duitse publiek vol bewondering opveerde van de banken, sloeg bondscoach Joost Bellaart aan de overzijde van het veld beide handen voor het hoofd toen Froger vijf minuten voor tijd Nederlands vierde treffer aantekende. ,,Op de training haalt Maarten ook wel eens zulke geintjes uit, maar dan zeggen we: hou op met dat circus.''

Gisteren was Bellaart vooral trots dat de 25-jarige centrumspits van landskampioen Bloemendaal zich had laten leiden door zijn gevoel. Froger leek zich dan ook op de golfbaan te wanen toen hij, op maat bediend door Matthijs Brouwer en oog in oog met reserve-doelman Christian Schulte, aanlegde voor de bekeken chip waarmee hij de zesduizend toeschouwers in Keulen in vervoering bracht.

Maar fraai of niet, Bellaart signaleerde ook een minpunt toen het technische hoogstandje (,,Te vergelijken met die goal van Van Basten in de EK-finale van 1988'') ter sprake kwam. Niet dat hij het Froger kwalijk nam, maar: ,,Je zet die Duitsers toch een beetje voor gek met dat soort goals. Reken daarom maar dat ze extra gemotiveerd aan de finale zullen beginnen.''

Een gelijkspel volstond gisteren tegen de regerend Europees en wereldkampioen, maar het vooral na rust opvallend gretige Nederland weigerde zich te laten verleiden tot salonremise. Al vier keer op rij immers boog het voor eigen publiek verre van indrukwekkende elftal van bondscoach Bernhard Peters de afgelopen dagen een achterstand om in een overwinning.

Een herhaling van dat scenario zou een finaleplaats mogelijk alsnog in gevaar kunnen brengen, en dus bleven de hockeyers zelfs na de comfortabele 4-2 op zoek naar een vijfde treffer. Die kwam dan ook, amper één minuut later, toen de onstuimige Ronald Brouwer een van de revelaties in Keulen door de Duitse defensie slalomde en met een droge uithaal de eindstand op 5-2 bepaalde.

Zelden won Nederland met zulke ruime cijfers van Duitsland, maar Bellaart liet zich niet verblinden door de afgetekende overwinning op de ploeg, die bij de laatste twee grote titeltoernooien (Champions Trophy en WK) telkens te sterk was voor zijn ploeg. ,,Zondag wordt een andere wedstrijd, al hebben we vandaag wel laten zien waartoe we in staat zijn.''

In schril contrast met het bij vlagen glansrijke optreden van groepswinnaar Nederland stond het geklungel van het onmachtige Australië. Medelijden riep de veredelde B-selectie van bondscoach Barry Dancer al eerder op, en het vijfde en laatste groepsduel tegen Pakistan vormde geen uitzondering op die regel. Met 2-0 verloren The Kookaburras, die daarmee de vijfde nederlaag op rij leden. Tegen Zuid-Korea mag de vice-wereldkampioen morgen proberen degradatie te voorkomen.

Mislukt die opzet, dan ontbreekt Australië volgend jaar voor het eerst sinds de introductie (1978) van het jaarlijkse zeslandentoernooi en komt de olympische voorbereiding op `Athene 2004' in gevaar, zoals bondscoach Barry Dancer eerder deze week erkende. ,,Vraag me zondag nog maar eens of ik spijt heb van mijn beslissing om zes spelers thuis te laten'', sprak Dancer dinsdag na het 3-2 verlies tegen India een zure glimlach.