Geen spoeddebat in Lagerhuis

De Britse premier Tony Blair weigert vooralsnog het parlement terug te roepen van reces om te debatteren over een eventuele aanval op Irak, waaraan hij deze week Britse medewerking toezegde. Een groot deel van de Labourfractie, een aantal ministers en de liberale oppositie eisen zo'n debat.

Charles Kennedy, leider van de Liberal Democrats noemde het ,,ongepast'' dat Blair zich deze week wel door journalisten liet ondervragen over actie tegen Irak en niet door de gekozen volksvertegenwoordiging. Het parlement heeft formeel tot oktober reces. Kennedy wil dat Blair het voor een spoedzitting terugroept zodra hij is teruggekeerd van zijn ontmoeting met president Bush in Camp David, dit weekeinde.

Tory-leider Iain Duncan Smith zei dat het parlement niet van reces hoeft te worden teruggeroepen, maar eist wel ,,op zo kort mogelijke termijn'' een debat. Ook zei hij dat Blair volgende week het door hem aangekondigde dossier moet publiceren over Iraakse pogingen chemische, biologische en nucleaire wapens te verwerven.

Blair onderstreepte deze week in een toespraak in zijn kiesdistrict Sedgefield dat de beslissing over een aanval op Irak nog niet is genomen. Hij beloofde toen dat er ,,als de tijd rijp is'' over kan worden gediscussieerd ,,in alle geschikte fora, waaronder het parlement''. De Labourfractie, waarin negen van de tien parlementariërs nu volgens een peiling mordicus tegen een aanval zijn, willen Blair echter nu al via een debat duidelijk maken dat hij geen volmacht heeft om Britse troepen te laten meevechten onder Amerikaanse leiding.

Zij worden gesteund door een aantal linkse kranten, waaronder The Mirror, die Blair dagelijks verwijt ,,de schoothond van Bush'' te zijn, en door de vakbonden. De bondskoepel, die deze week zijn jaarlijkse congres houdt, nam gisteren een motie aan waarin de ,,ondubbelzinnige oppositie tegen elke unilaterale militaire actie door de Verenigde Staten of enig ander land'' tegen Irak wordt onderstreept.

Blair en Bush vergaderen in Camp David onder meer over het bijeenbrengen van een internationale coalitie voor actie tegen Irak. Blair reist volgende maand naar Moskou, naar wordt aangenomen om te helpen de Russische steun voor een V-raadsresolutie te helpen winnen.