Voorkeur Bioscopen

L'auberge Espagnole

Volgens het Franse woordenboek staat l'auberge espagnole niet alleen voor een Spaanse herberg, maar ook voor een situatie waarvoor men zelf alles mee moet nemen. De Franse regisseur Cédric Klapisch nam voor zijn gelijknamige film de betekenis vrij letterlijk. In een studentenhuis in Barcelona wonen studenten uit verschillende Europese landen samen en leren elkaars al dan niet cultureel bepaalde eigenaardigheden begrijpen en waarderen. Door de ogen van de Franse uitwisselingsstudent zien we het Erasmusprogramma, dat Europese studenten in staat stelt een tijdje in een ander land te studeren, de vorm aannemen van een metafoor van de Europese eenwording. Omdat Klapisch geen grote pretenties heeft met zijn schets van Europa als één groot studentenhuis, blijft alles prettig klein.

L'auberge espagnole. Regie: Cédric Klapisch. Met: Romain Duris, Audrey Tautou, Judith Godrèche, Cécile de France, Kelly Reilly, Fédérico d'Anna, Barnaby Metschurat. In 12 bioscopen

Tara

Toen het voormalig Kamerlid van Groen Links Tara Oedraysingh Varma thuis op de tv keek naar een programma dat haar beschuldigt een terminale ziekte te hebben voorgewend, legde een camera haar reactie vast. Filmmaker Jet Homoet was bezig een portret te maken van een stervende en blijkt een heel ander onderwerp bij de kop te hebben. Het resultaat is een adembenemend document in cinéma vérité-trant, dat geen conclusies trekt, maar alleen laat zien wat er gebeurt.

Regie: Jet Homoet i.s.m. Metje Postma. Met: Tara Oedraysingh Varma. In 10 filmtheaters (Docuzone).

Femme Fatale

De nieuwste film van Brian De Palma is een ode aan de film noir, en staat net als diens andere films bol van spiegelingen in de plot en verwijzingen naar andere films. De Palma leeft zich naar hartelust uit in Femme Fatale, dat zich voor het merendeel in Parijs afspeelt. De femme fatale wordt gespeeld door Rebecca Romijn-Stamos, een Amerikaans model van Nederlandse afkomst. Fataal wordt ze er helaas niet van.

Regie: Brian De Palma. Met: Rebecca Romijn-Stamos, Antonio Banderas, Peter Coyote, Edouard Montoute, Thierry Fremont, Sandrine Bonnaire, Régis Wagner. In 27 bioscopen.

En verder

Y Tu Mama Tambien in meer dan 13 theaters; De Aap Amsterdam: Rialto; Donnie Darko Amsterdam: Pathé Tuschinski. IJmuiden: City. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Rotterdam: Cinerama. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Springhaver; Iris: A Memoir Of Iris Murdoch in meer dan 11 theaters; Irréversible Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso. Breda: Grand Theatre. Leiden: Kijkhuis Leiden. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt; Je Rentre à La Maison Amsterdam: Rialto, Filmmuseum. Eindhoven: Plaza Futura.