`Europa' is groot studentenhuis

Het is een even simpel als briljant idee: een verenigd Europa vergelijken met het uitwisselingsprogramma voor studenten Erasmus. Elke Europese student kan via dat programma elders in Europa studeren. De Parijse Xavier vertrekt voor een jaar naar Barcelona waar hij een huis deelt met studenten uit zeven verschillende landen. Een goede gelegenheid voor regisseur Cédric Klapisch, bekend van Chacun cherche son chat (1996) en Un air de famille (1997), om de spraakverwarring, misverstanden en wederzijdse clichés komisch uit te buiten.

Menigeen zal de situaties die Klapisch schetst herkennen, zoals de bureaucratie van het universitaire systeem, mooi verbeeld door Xavier in splitscreens van het kastje naar de muur te laten lopen, terwijl allerlei onbenullige documenten aan de toeschouwer getoond worden. Ook is er het wanhopig zoeken naar een kamer, een scène waarin de studenten de docent smeken om alstublieft niet Catalaans maar Spaans te praten, en de verontwaardiging van Xavier als hij ontdekt dat zijn vriendin (Audrey Tautou; beter bekend als Amélie) in Parijs een andere vriend heeft, terwijl hij het zelf ook niet zo nauw neemt.

Omdat Klapisch geen grote pretenties heeft met zijn schets van Europa als één groot studentenhuis, blijft alles in de film prettig klein. Zelfs de bittere pijn die uit de scènes spreekt waarin Xavier het aanlegt met de muizige Anne-Sophie wordt niet nodeloos uitvergroot. Soms zitten er in de film wat losse ideetjes die niet helemaal slagen. Zo ontmoet Xavier Erasmus in een wat uit de toon vallende fantasiescène, en doen sommige montage-ingrepen wat al te geforceerd hip aan. Maar alles is met zo'n aanstekelijke brille gedaan dat je het Klapisch onmiddellijk vergeeft. De film heeft geen sterke dramatische boog, maar legt eenvoudigweg episodes vast uit een jaar studeren in het buitenland. Met het afscheid van Xavier bereikt de film uiteindelijk een groot gevoel van saamhorigheid, iets wat in Europa vooralsnog niet lukt.

L'auberge espagnole. Regie: Cédric Klapisch. Met: Romain Duris, Audrey Tautou, Judith Godrèche, Cécile de France, Kelly Reilly, Fédérico d'Anna, Barnaby Metschurat. In 12 bioscopen