Stiekem housen bij de schaapskooi

Pas na twee nachten maakte de politie een einde aan een groots illegaal housefeest in de Limburgse natuur. ,,Wij zijn de hippies van de nieuwe generatie.''

Er liggen twee Fransen in de berm. Een jongen en een meisje. Ze slapen. Ze zijn na een hele nacht housen in de Limburgse bossen het vijf kilometer lange zandpad teruggelopen, dwars door het nationaal park in oprichting De Maasduinen in het Noord-Limburgse Bergen, en nu kreunen ze vermoeid goedemorgen, vanaf de deken naast hun auto.

Ze zijn een dag eerder uit het Zuid-Franse Belfort gekomen en merken tijdens het wakker worden dat de politie een einde aan hun feest heeft gemaakt. ,,Jammer'', zegt de jongen, Aurelien, om zich heen kijkend naar honderden housegangers uit vooral Nederland en Frankrijk, maar ook uit Duitsland, Engeland en zelfs Tsjechië. Een meisje speelt met haar hond, een woest uitziende kerel jongleert met kegels. Politiemannen leunen tegen arrestatiewagens, tomatensoep etend tijdens een pauze. Verrast over de ontruiming door tweehonderd man mobiele eenheid is de jeugdige Franse fabrieksarbeider niet. ,,In Frankrijk is zo'n illegaal feest onmogelijk. Daar wordt iedereen meteen weggejaagd en krijgen de organisatoren hoge straffen.'' Enfin, het was een goed feest. ,,Wij zijn de hippies van de nieuwe generatie.''

Het feest begon vrijdagnacht, toen in korte tijd ongeveer duizend mensen bezit namen van een terrein van het Limburg Landschap, op de Bergerheide in Bergen, sinds kort in gebruik als begrazingsgebied voor schapen. Er is onlangs een nieuwe schaapskooi voor gebouwd. De feestgangers zetten in totaal vijf geluidssystemen op, die verschillende soorten muziek door elkaar heen ten gehore brachten. ,Een enorme herrie'', vertelt Michiel, student aan de kunstacademie in Rotterdam. Hij zit in zijn auto met drie vrienden uit Gouda, drinkend uit een flesje bier. De feestgangers kregen vorige week ,,via vrienden'' lucht van de illegale fuif. ,,Ik ben vrijdagnacht op het gehoor hier naartoe gereden, vertelt Peter Zincken uit Amsterdam, werkzaam in het magazijn bij Heineken. ,,Het was moeilijk te vinden.'' Hij staat op het punt de terugreis te aanvaarden en zet zijn zwaar beladen fiets richting treinstation in beweging.

Vorig jaar zou het `traditionele housefeest' worden gehouden op een industrieterrein in Moerdijk, maar daar was al een massale politiemacht op de been nog vóórdat het feest goed en wel begonnen was. ,,Dit was beter'', zegt Peter Zincken. Nu kon er twee volle nachten worden gefeest voordat er voldoende mobiele eenheid bijeen was geroepen om een goed georganiseerde en geweldloze ontruiming mogelijk te maken. ,,Liever een dagje laten housen dan dat ze uitwaaieren naar andere gemeenten'', verklaart burgemeester Dick Klaverdijk van Bergen. Deze strategie heeft gewerkt. De in totaal tweeduizend feestgangers waren gisterochtend zo moe, dat de meesten geen behoefte meer hadden het feest elders voort te zetten en zich gewillig het terrein lieten afduwen door een traag opmarcherende politiemacht. Wel werden er zes mensen aangehouden: drie van hen omdat ze voorwerpen naar de politie gooiden, en drie anderen omdat ze niet meewerkten bij de controle van hun auto. De avond ervoor had de politie al pamfletten uitgedeeld waarin de bezoekers werd verteld dat het terrein binnen niet al te lange tijd zou worden ontruimd.

Als vluchtelingen lopen de feestgangers weg van het terrein, uitgeput, met achterlating van tientallen vuilniszakken en tientallen blikjes, flesjes en wc-papier op de hei. Sommige schelden op de politie: ,,Die klootzakken hebben de muziekapparatuur in beslag genomen'', roept een Nederlander. Een dronken meisje uit Duitsland: ,,Pas op voor de politie, die is gevaarlijk.'' De meesten reageren mild. ,,We vonden het een mooi feest'', zeggen Jean-Pierre en Maddy uit het noord-Franse Lille. ,,We zijn niet teleurgesteld dat de politie er een einde aan heeft gemaakt. Wij kunnen dat wel begrijpen.'' Op het terrein zelf doen brandweerlieden enkele ontdekkingen. ,,Daar liggen spiegeltjes met wit poeder erop'', zegt een van hen. Hij leunt op een manshoge fles lachgas. ,,Daar schijnen ze high van te worden.'' Collega's kijken hem verbouwereerd aan.

De locatie was volgens de feestgangers ,,expres zo gekozen dat niemand er last van heeft'', vertelt Peter Zincken. Dat is maar ten dele gelukt. Mensen die tien kilometer verderop wonen, verklaren ,,stuiterend'' in bed te hebben gelegen en vinden het een ,,schande'' dat ,,flapdrollen'' twee dagen lang hun gang hebben kunnen gaan. Andere omwonenden, zoals de bejaarde Henk Maas die in het bos zelf woont, zegt ,,vrijwel geen last'' te hebben gehad. ,,De wind stond gunstig.'' Wel vindt hij jammer dat de feestgangers met hun auto's markeerpaaltjes in het bos kapot hebben gereden.