Doodstraffen in Pakistan na verkrachting

Een Pakistaanse speciale anti-terrorismerechtbank heeft gisteren zes mannen ter dood veroordeeld wegens de verkrachting van een vrouw in opdracht van een traditionele dorpsraad.

Het gaat om de vier verkrachters en twee leden van de tribale raad in Meerwala in Punjab. Acht beklaagden – de overige leden van de raad – werden vrijgesproken. De veroordeelden hebben beroep aangetekend tegen de uitspraak.

De raad – een panchayat of jirga – had opdracht gegeven tot de groepsverkrachting van de 30-jarige Mukhtaran Mai, een gescheiden vrouw, door leden van de machtige Mastoi-clan wegens de vermeende illegale relatie van de 12-jarige broer van het slachtoffer met een Mastoi-vrouw. Die relatie was een ,,belediging'' voor de Mastois, en het vonnis was bedoeld om de eer van de clan te redden.

De verkrachting, die meer dan een uur duurde, had op 22 juni plaats in Meerwala. Een lokale imam, die de bestraffing hekelde tijdens het vrijdaggebed, bracht haar aan het licht. De plaatselijke politie aarzelde aanvankelijk om in te grijpen, maar de nationale autoriteiten kwamen te midden van grote ophef in de media over de situatie van de vrouw op het platteland tussenbeide en droegen de zaak op aan het speciale hof.

De Mastois hebben volgens Mai gedreigd om twee mannen van haar clan te doden voor iedere Mastoi die door de overheid wordt opgehangen. Mukhtaran Mai heeft de regering om hulp gevraagd voor een verhuizing naar een veiliger plaats.