Opinie

De Redder

Het prachtige pleintje, waar ik elke morgen mijn cappuccino drink, zoemde gisterochtend anders dan anders. Het is op zondag altijd wel wat drukker dan op andere dagen, maar nu was het erg druk.

Youp

Ik heb het over het stadje waar Nesta geboren en getogen is. In het dal staat een groot wit suikerpaleis te zinderen in de Italiaanse zon. Daarin woont mama Nesta. Het huis is haar geschonken door haar beroemde zoon. Het is niet zomaar een huis. Echt een hele grote kapitale villa. Het stadje ligt een kleine tachtig kilometer boven Rome. Nog net in Lazio. Iedereen is hier dan ook voor Lazio, behalve ik, maar dat hou ik stil. Alessandro Nesta is hun held. De uitgekomen droom van alle jongetjes. Aanvoerder van Lazio! Hoger kan je niet worden in het leven. De supportersvereniging van Lazio heeft ook hier een bloeiende afdeling. Hoe die heet? Nesta natuurlijk. Het gerucht gonsde al een tijdje door de Sabijnse heuvels. Iedereen was op de hoogte van het failliet van de club en wist dat er sprake was van een eventuele wanhoopstransfer. Zaterdag kwam de zaak rond. Nesta naar Milan. In de schaduw van het Ronaldonieuws is het in Nederland maar een klein berichtje. Hier niet. Het stadje trilt. Zelfs het beeld van de Madonna trekt een pruillip en schudt wonderbaarlijk haar heilige hoofd. Alessandro, onze Alessandro verlaat Lazio. En nog erger: hij gaat naar het gehate Milaan. De aartsvijand. Die poenerige club uit die poenerige stad in het poenerige noorden. Er wordt fel gediscussieerd. Iemand, die oppert dat het geld van Nesta de club redt en dat hij dus eigenlijk de redder is, wordt weggehoond. Een man kijkt het bitterst van allemaal. Stuurs tuurt hij naar de grond. Hij snapt het niet en zal het nooit snappen. Ik vraag aan de kroegbaas wie hij is. De papa van Nesta.