Zwerven over het zuidelijk halfrond

Een lange reis kost veel geld. Martijn Dekker gaat samen met zijn vriendin vijf maanden op wereldreis. Wat kost dat nou?

Dertig jaar lijkt de ideale leeftijd voor het maken van een wereldreis. Ongebonden genoeg om er een tijdje tussenuit te knijpen en voldoende kapitaalkrachtig om het te kunnen betalen. Dus zegden Martijn (29) en zijn vriendin Liesbeth (29), beiden juridisch medewerker bij de ANWB, hun baan op voor een reis van vijf maanden over het zuidelijk halfrond die binnenkort begint.

Ze mochten allebei één bestemming kiezen. Voor haar was dat Nieuw Zeeland, wegens de prachtige natuur: woest spuitende geisers en verlaten landschappen. Hij wilde naar Zuid-Amerika. ,,Die enorme variatie aan landschappen en culturen, de tempels van de Inca's: dat wil ik wel eens allemaal bekijken.''

De reis gaat via Tahiti en Paaseiland naar de Chileense hoofdstad Santiago. Vandaar naar het zuidelijkste puntje van het continent: Vuurland. In drie maanden reizen ze vervolgens via Bolivia, Peru en Ecuador naar het noorden. In Bolivia zullen ze wat langer blijven, om het land en het leven er beter te leren kennen. Martijn wil graag werken, in een klooster bijvoorbeeld. ,,Schoonmaken of oude mensen verzorgen, zoiets. Het geeft je een goed gevoel en je hebt kost en inwoning.'' Liesbeth wil in elk geval een intensieve cursus Spaans volgen.

Martijn en Liesbeth zijn al een jaar bezig met de voorbereidingen. In totaal kost de reis zo'n 9.000 euro. Dat bekostigen ze uit hun juristensalaris, waardoor ze allebei wel wat geld achter de hand hebben, maar er moest toch nog flink worden gespaard. In februari zijn ze daarmee echt begonnen. Martijn stortte zo'n 700 euro per maand op een Internet-spaarrekening met een gunstige rente. ,,We reizen tamelijk lowbudget. Maar als je het slim aanpakt, kun je best een comfortabele vakantie hebben.'' In Nieuw Zeeland trekken ze rond met een camper. Voor 47 Nieuw-Zeelandse dollars (22 euro) per dag, inclusief verzekering. ,,De goedkoopste die ik kon vinden, maar bij een betrouwbaar bedrijf. Ik heb hem al gereserveerd via internet'', zegt hij.

Maar ook een goede reisverzekering was nodig voordat het avontuur kan beginnen. Het werd een Globetrotter-verzekering van Elvia. Deze omvat behalve een normale reisverzekering (eigen risico 45 euro) ook een WA-dekking, rechtbijstand (tot 5.000 euro buiten Europa) en een thuiskomst-ziektekostenverzekering. Die kan goede diensten bewijzen wanneer de reiziger door een ongeval of ziekte gerepatrieerd moet worden. Moet de zieke na aankomst in Nederland worden opgenomen of behandeld in het ziekenhuis, dan worden de ziektekosten tegen kostprijs gedurende twee maanden gedekt. Het complete verzekeringspakket kost in hun geval 388 euro. Zo'n uitgebreide reisverzekering is niet altijd nodig. Vooral de ziektekosten worden vaak al door het ziekenfonds of de particuliere verzekering gedekt. In het geval van Martijn en Liesbeth gaat dit echter niet op, want zij hebben hun baan opgezegd en daarmee is ook de ziekenfondsverzekering beëindigd. De uitgebreide reisverzekering bespaart hen de kosten van een particuliere ziektekostenverzekering.

Martijn en Liesbeth betalen hun WAO-premie gewoon door. Wie uit een klapperboom valt of uitglijdt in een druipsteengrot, kan (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raken. Maar om aanspraak te kunnen maken op een WAO-uitkering moet de premie tot het laatst toe zijn betaald.

En wie regelt de dringende geldzaken, terwijl je tienduizend kilometer verderop verblijft? Onbeantwoorde brieven van de belastingdienst of een schuldeiser kunnen vervelende gevolgen hebben. Voor noodgevallen gaf Liesbeth haar vader daarom een machtiging voor haar bankrekening. Maar weg is nooit helemaal weg in het internettijdperk. Ze kunnen op de computer allebei hun bank- en girosaldo bekijken, waar ook ter wereld. Of Martijn internet ook gaat gebruiken om de vacaturebanken na te kijken, weet hij nog niet. Misschien staan er wel interessante banen op, en het verkort de sollicitatieperiode als je vanuit Ecuador je cv alvast kunt sturen. ,,Maar aan de andere kant: misschien moet ik die neiging tot vooruitkijken en controle houden maar even bedwingen. Zo'n reis maak je tenslotte niet elk jaar.''

Voor de reis hebben ze een `round the world' ticket van 2.500 euro geboekt waarmee je 29.000 mijl kunt reizen. Hun ticket is bij verschillende luchtvaartmaatschappijen geldig, waaronder Cathay Pacific, Qantas en Iberia. De belangrijkste voorwaarde is dat je in één windrichting vliegt. Op elk continent mogen vijf stops worden gemaakt. Toen ze bij het reisbureau de vluchtdata vastlegden, vlogen de mogelijkheden hen om de oren. Een tussenstop op Bali? Welja. Een paar dagen Sydney? Doe ook maar. ,,Zonde om links te laten liggen als je toch in de buurt bent'', vinden ze.

Dit is het tweede deel in een serie over de financiering van grote uitgaven. Het eerste deel verscheen op 24 augustus.

    • Arnoud Veilbrief