Vivendi loost Vizzavi

Het Franse mediaconcern Vivendi stapt uit webportaal Vizzavi en verkoopt een Franse tijdschriftenuitgeverij. De afgestoten activiteiten leveren het bedrijf 440 miljoen euro op en maken deel uit van een plan om zo'n 10 miljard euro aan bezittingen te verkopen om de schuldenberg van Vivendi te verkleinen.

De Britse partner in Vizzavi, Vodafone, neemt voor bijna 143 miljoen euro de helft van de aandelen over. Vodafone wordt daardoor volledig eigenaar van Vizzavi, met uitzondering van Vizzavi France, waarvan Vivendi volledig eigenaar wordt. Vizzavi is ook in Nederland actief.

Vodafone, 's werelds grootste aanbieder van mobiele telefonie, en Vivendi hebben meer dan 1 miljard euro in het project gestoken, maar de webportaal heeft zich tot dusver niet kunnen ontwikkelen tot een belangrijk medium voor gebruikers van mobiele telefoons. De afgelopen weken werd druk gespeculeerd over het stopzetten van de activiteiten.

Vodafone zal de activiteiten van Vizzavi integreren met zijn andere multimedia-activiteiten. Of Vizzavi als internetportaal blijft bestaan is onduidelijk. Verder is de Franse tijdschriftenuitgeverij Express-Expansion verkocht. Vivendi is druk bezig met een herschikking van zijn activiteiten. Volgens de kranten The Wall Street Journal en de Financieel Economische Tijd is de mediareus ook uit op verkoop van Canal+ in de Benelux. De Belgische bedrijven Belgacom en Telenet zouden belangstelling hebben.