Vijf leden familie Moro aan VS uitgeleverd

Nederland levert vijf leden van de zigeunerfamilie Moro uit aan de Verenigde Staten. Minister Donner (Justitie) heeft dit gisteren bekendgemaakt. De vijf worden verdacht van een aantal winkeldiefstallen in de VS. Donner weigert de uitlevering van twee vrouwen van de familie, omdat dan hun kinderen zonder ouder zouden achterblijven.

Eerder vonden de rechtbank in Den Bosch en de Hoge Raad dat ook deze twee vrouwen konden worden uitgeleverd. Justitie in de VS wil zeven leden van de statenloze familie Moro berechten voor een reeks winkeldiefstallen. De zeven, opa, oma, vier kinderen en een schoonzoon, zijn bang dat hun in Amerika hoge celstraffen wachten. Die kunnen volgens hun advocaat B. Tieman oplopen tot enkele tientallen jaren.

De familie, die naast de verdachten achttien kinderen telt, streek twee jaar geleden vanuit de VS neer in het Brabantse Best. De Moro's woonden al eerder in Nederland. Met steun van de internationale Roma-gemeenschap kochten ze een huis. In februari vorig jaar zijn in opdracht van justitie de zeven volwassenen opgepakt. Twee vrouwen werden vrij snel daarna vrijgelaten om voor de kinderen te zorgen. De andere vijf zitten vast.

Raadsman B. Tieman van de familie Moro vecht de beslissing van Donner in twee korte gedingen aan, zo heeft hij gisteren laten weten.