Venetiaan stelt Surinamers teleur

Ruim twee jaar is president Venetiaan nu aan de macht, maar het vertrouwen van het Surinaamse volk in zijn regering holt achteruit.

Uit een deze maand gehouden opinieonderzoek van het Instituut voor Dienstverlening Onderzoek en Studiebegeleiding (IDOS) in Paramaribo blijkt dat een meerderheid van de kiezers zwaar teleurgesteld is in de coalitieregering van het Nieuw Front (NF). Zo'n 80 procent van de ondervraagden denkt dat het huidige kabinet niet in staat is om verbeteringen in het land door te voeren, terwijl 70 procent van de ondervraagden zegt geen financiële offers meer te willen brengen. Het beleid van de afgelopen jaar krijgt van 84 procent van de kiezers een onvoldoende en 83 procent meent dat Venetiaan wijzigingen in zijn kabinet moet aanbrengen.

Venetiaans NF-regering, bestaande uit de creoolse-, hindoestaanse- en javaanse- volkspartijen, aangevuld met de kleine vakbondspartij SPA, erfde in 2000 een failliete economie van het kabinetWijdenbosch. De afgelopen twee jaar is de monetaire stabiliteit enigszins teruggekeerd, maar staat Suriname er economisch nog steeds slecht voor. Bovendien worden veel problemen, zoals de alarmerende situatie bij het staatsbedrijf Surland (bananenexport), niet slagvaardig aangepakt wat onder meer wordt veroorzaakt door de broze verhoudingen in de coalitie. Uit het IDOS-onderzoek blijkt dat ruim 85 procent van de kiesgerechtigden vindt dat de regering een gebrek aan daadkracht toont en geen goed team is. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou het NF volgens het IDOS zelfs kleiner worden dan de NDP, de partij van oud-legerleider Bouterse. Nieuwe verkiezingen staan overigens pas gepland voor 2005.