Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer een discussie naar aanleiding van de opmerkingen van de minister van Economische Zaken Heinsbroek over waarden en normen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Vinger aan de pols. Gesprek over transseksualiteit en kinderen die het gevoel hebben in een verkeerd lichaam te zijn geboren. Aan het woord komen Kelly uit Big Brother en een jongen van 13, die heeft besloten voortaan als meisje door het leven te gaan. Ned.1, 21.55-22.35u.

Nova. Gesprek met hoofdaanklager Carla del Ponte van het Joegoslavië-tribunaal over de voortgang van het proces tegen ex-president Miloševic en een reportage over gehandicapten. Ned.3, 22.15-22.40u.

DOCUMENTAIRE

The Shrine. Over het gevoel van de duizenden burgers die het gruwelijke ongeluk – inmiddels vijf jaar geleden – van prinses Diana herdachten. Zij namen in het normaal zo stille Royal Park deel aan een tocht naar Kensington Palace Garden om daar bloemen, kaarsen en cadeautjes achter te laten. BBC World, 21.10-22.30u.

Zo is het leven. Laatste deel in een serie over het daklozenverblijf Maaszicht in Rotterdam waarvan een aantal bewoners meedoet aan de marathon. Ned.1, 21.25-21.55u.

Levensgevaarlijk werk. Reportage over krabvissers in hartje winter op de Beringzee. De nachten aan boord zijn lang en er rollen angstaanjagende golven. Gedurende de acht weken dat er wordt gevist, overlijdt er een aantal bemanningsleden. Toch is een dergelijke baan gewild, want er is duizend dollar per dag te verdienen. RTL5, 23.20-0.20u.

AMUSEMENT

Kassa op reis. Laatste aflevering van een serie reisprogramma's over toeristensteden. Vanavond aandacht voor het Griekse eiland Kreta. Ned.3, 19.45-20.20u.

Muiswinkel en Van Vleuten. Herhaling van de uitzending waarin de cabaretiers Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten de `wereld van het onzienlijke' behandelen. Ned.3, 20.20-21.17u.

KUNST

De derde televisienacht van de poëzie. Zie tv-vooraf. Alle gedichten uit De Dode Dichters Almanak. Ned.3, 1.12-2.53u.

FILM

. It's a Wonderful Life (Frank Capra, 1946, VS). Hoogtepunt in populistisch oeuvre van Capra, waarin de kleine man het cynisme van de macht overwint en het goede een laatste kans krijgt. James Stewart wil zelfmoord plegen, omdat niemand hem meer nodig lijkt te hebben. Oudere engel leidt hem rond door zijn eigen leven en toont het tegendeel aan. Heerlijke sentimenten en het object van een speciale cultus. VRT, 13.35-15.55u., zwart-wit.

. When Harry Met Sally... (Rob Reiner, 1989, VS). Woody Allen klinkt door in plezierige maar uiteindelijk lafhartige, door Nora Ephron geschreven komedie die kaleidoscopisch overzicht biedt van relatievormen. Voor elkaar geboren Billy Crystal en Meg Ryan komen elkaar om de zes jaar tegen. Dit is die film waarin Ryan in een vol restaurant demonstreert hoe je een orgasme veinst. Net5, 20.15-22.00u., met reclame.

. Groundhog Day (Harold Ramis, 1993, VS). Gewiekste zedenkomedie waarin de verwaten televisieweerman Bill Murray elke ochtend wakker wordt op dezelfde tweede februari in een geestdodend provinciestadje. Ned.2, 21.05-22.45u.

. The Mask of Zorro (Martin Campbell, 1998, VS). Antonio Banderas wordt door de gepensioneerde Zorro Anthony Hopkins opgeleid tot nieuwe gemaskerde held en zet zich in voor het onderdrukte Mexicaanse volk in een ondanks de milde zelfspot wat anachronistische swashbuckler. BBC1, 21.15-23.25u.

. Le petit voleur (Erick Zonca, 1999, Frankrijk). Tweede, voor de televisie gemaakte film van de regisseur van La vie revée des anges (1998), het bejubelde portret van twee zwervende jongedames, gaat andermaal over een buitenbeentje. Ontslagen bakkersknecht wil wraak nemen op de samenleving en zoekt zelfdestructief zijn heil in de kleine criminaliteit. Nauwgezet en korrelig. Ned.3, 0.05-1.12u.

. The Great Gatsby (Jack Clayton, 1974, VS). Door Francis Coppola geschreven Scott Fitzgerald-verfilming paart chique aankleding aan inhoudelijke bloedarmoede. Robert Redford als de puissant rijke, mysterieuze jongeman op Long Island in de jaren twintig. Ook met Mia Farrow, Karen Black, Sam Waterston. Oscars voor kostuums en muziek. Net5, 0.30-3.00u., met reclame.

. New York Stories (Martin Scorsese, Francis Coppola & Woody Allen, 1989, VS). Onevenwichtig drieluik. Scorsese's Life Lessons is ironisch portret van gekwelde action painter Nick Nolte, Coppola's Life without Zoe is een kinderlijk sprookje over bijdehand rijkeluisdochtertje en Allen lijdt in Oedipus Wrecks onder bemoeizucht van joodse moeder. BBC2, 1.50-3.50u.

RADIO

Tema. In deze uitzending aandacht voor de beoordeling van Nederlanders van Engelsen en Belgen. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit in Groningen blijkt dat wij een gunstige houding ten opzichte van de Engelsen hebben. De Belgen hebben echter een streepje voor. 747AM, 14.02-15.00u.

Easy listening. Opnamen van zogeheten september-songs waaronder The september of my years (Frank Sinatra), September in New York (Gabrielle Goodman), Maybe September (Ronald Douglas), September in the rain (Carol Sloane), September morn (Freddy Cole), Setembro (Take 6), September sky (Philip Catherine) Septembre, septembre (Charles Dumont) en September song (Jimmy Durante). Radio 2, 23.02-1.00u.