Tech-fondsen onder druk op effectenbeurs

De effectenbeurzen in de Verenigde Staten zijn gisteravond lager gesloten. Vooral technologiefondsen stonden onder druk na de winstwaarschuwingen van computermaker Sun en telecombedrijf BellSouth.

In Europa waren de meeste effectenbeurzen juist hoger gesloten. Op de beurs in Amsterdam sloot de AEX-index met de 24 grootste fondsen bijna 6 punten, ofwel 1,6 procent, hoger op 372 punten. De graadmeter kreeg vooral steun van de financiële waarden. Fortis was de grootste stijger in de AEX. De Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar, die gisteren op het shirt van voetbalclub Feyenoord de plaats in nam van dochterbedrijf Stad Rotterdam, kreeg er 4,3 procent bij op 18,33 euro. Ook ING en ABN Amro zaten bij de hoofdfondsen in de kopgroep, met koersstijgingen van respectievelijk 3,8 procent op 22,26 euro en 2,9 procent op 16,62 euro.

Supermarktconcern Ahold, dat donderdag ruim 5 procent had verloren na tegenvallende kwartaalcijfers, wist de schade beperkt te houden tot een koersdaling van 0,23 procent op 17,01 euro.

Hekkensluiter in de AEX was chipmachinefabrikant ASML. Die leed onder het slechte nieuws vanuit de sector, waaronder de omzetwaarschuwing van Sun Microsystems. Het fonds verloor 3,2 procent op 10,43 euro. Philips was een andere daler, met een koersverlies van 1,2 procent op 20,40 euro.

De Amerikaanse Nasdaq, de beurs met veel technologiefondsen, verloor 1,5 procent tot 1315 punten. De Dow-Jonesindex, met de dertig grootste Amerikaanse beursfondsen, sloot met een minimaal verlies van 0,1 procent op 8663,50 punten.

Gunstige rapporten over de consumentenbestedingen en de bedrijvigheid in de Verenigde Staten gaven veel traditionele waarden aanvankelijk een duw in de rug. Ongeveer anderhalf uur voor sluiting stond de Dow als gevolg hiervan op een plus van ruim 1 procent. Maar met de haven in zicht gaven veel aandelen alsnog terrein prijs. Vlak voor het slot dook de Dow nipt in het rood. Technologiewaarden stonden daarentegen vanaf de opening onder druk door de winstwaarschuwing van Sun Microsystems. Maandag zijn in de Verenigde Staten de beurzen gesloten wegens `Labor Day'.

In Parijs sloot de CAC-40-index met een winst van ruim 1 procent. In Londen klom de FTSE-index 0,4 procent en de DAX-index van de beurs in Frankfurt noteerde een plus van 1,4 procent. Vooral chemieconcern BASF trok de graadmeter met een winst van bijna 4 procent omhoog.

In Frankrijk deed vooral France Telecom het slecht. Het fonds dook op de beurs in Parijs ruim 7 procent in de min nadat kredietbeoordelaar Moody's had gemeld dat de huidige kasstroom van France Telecom ontoereikend is om het deel van de van 15 miljard euro schuld voor dit jaar terug te betalen.