Stoere Robin en saaie Alice

Het is een verschil van dag en nacht, de twee oude tekenfilms die de Disney studio's tegelijk heeft uitgebracht op dvd. Zo stijf en ongeestig als de tekenfilm Alice in Wonderland (uit 1951) is, zo levendig en sprankelend is de Disney bewerking van het verhaal over de Britse boogschutter die stal van de rijken om aan de armen te geven, Robin Hood (1973).

Al in de beginscènes van beide films wordt het grote verschil duidelijk. Stijf en houterig begint Alice, getrouw aan het boek van Lewis Carol, met een houtenklazige gouvernante en een al even houtenklazig meisje Alice. De kleuren blijven lelijk en donker als Alice het konijn volgt, het Wonderland-hol in. Nergens krijgt de film vleugels, nergens wil het maar echt grappig worden. Het is een kwelling om te zien hoe de makers met zo veel mogelijk eerbied het boek proberen te volgen. Alice is een trutje van het zuiverste water. De moeizame indruk die de film maakt, wordt nog versterkt door de geaffecteerde, stijve Nederlandse stemmen, waarschijnlijk in de jaren vijftig door de hoorspelkern voor de toenmalige bioscoopversie opgenomen. Alleen keurig opgevoede meisjes kunnen aan deze film plezier beleven.

Hoe anders is dat met Robin Hood, waar ook voor een volwassen kijker veel valt te genieten. Dieren spelen de hoofdrol in dit tot een komedie omgevormde verhaal over de schelm uit Sherwoodforest. Robin is een vos, en hij loopt in de beginscène met zijn maat Kleine Jan, een beer, door een prachtig getekend bos, in een hinderlaag van de sheriff van Nottingham. Er ziten veel geestige scènes in de film. Hoogtepunt zijn ondermeer de parelende dialogen tussen prins Jan, de hebzuchtige broer van koning Richard Leeuwenhart (`I rob the poor to feed the rich, to coin a phrase'), en zijn slissende adviseur, de slang graaf Slis. In de Engelse versie verzorgt Sir Peter Ustinov de stem van de duimzuigende prins - alleen daarom al is deze dvd het aanschaffen waard. Je kunt ook kiezen voor de Nederlandse vertaling van Harrie Geelen, ook vol grappen, waarbij de prinsenstem van Jules Croiset is.

Teleurstellend zijn de extra's op beide dvd's: wat suffe schetsjes uit de ontwikkelfase van de films, en op beide dvd's een spelletje en een kort Disney tekenfilmpje.