Stiefmoederlijk bedeeld

Mijn broer is vorig jaar overleden. Liet twee kinderen na, en een tweede vrouw, die niet hun moeder is. Zij waren in gemeenschap van goederen getrouwd. Volgens die vrouw hoeft zij de kinderen niets te betalen en is het alleen uit goedheid wanneer ze dat wel doet. Zij is sinds de verkoop van hun huis bezig om de kinderen (mijn meerderjarige neven dus) iets te gaan betalen, maar ze horen niks. De verhouding tussen deze vrouw en zijn kinderen was erg slecht en is er sinds zijn overlijden niet beter op geworden. Moeten ze nu een advocaat in de arm nemen om toch nog iets van hun vaders geld te krijgen en wat zijn dan hun kansen?

(mevr. P. de B.)

Uw neven moeten eerst contact opnemen met de notaris van uw broer, als er tenminste een testament is. Anders is een andere notaris ook goed. Zonder testament geldt het wettelijk erfrecht. Wellicht had uw broer een langstlevendentestament en krijgt zijn tweede vrouw ook de kindsdelen (voorlopig) onder haar hoede. Dan heeft ze dus gelijk. Ze kan zelfs alles opmaken. Maar dat legt de notaris wel uit, want die kent de feiten.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld