Scheiden zonder lijden

Mijn partner en ik willen apart gaan wonen en ieder een eigen huis kopen of huren. Wij hebben kinderen en het huis dat wij nu hebben staat op mijn naam, net als de hypotheek. Dit is al verkocht. Mijn vrouw heeft inmiddels een ander huis gekocht. Wij wonen al heel lang samen met een samenlevingscontract. Om een en ander goed te regelen voor elkaar en de kinderen overwegen wij een geregistreerd partnerschap. Is dit fiscaal mogelijk?

(G. de L.)

Wanneer u de familiezaken goed wilt regelen, liggen testamenten en overlijdensrisicoverzekeringen meer voor de hand dan gescheiden gaan wonen en een partnerschap. Zo'n partnerschap is bij wet geregeld, staat praktisch gelijk aan een huwelijk en heeft op zich niets met de fiscus te maken. Wel bent u vanaf de registratiedatum automatisch elkaars fiscale partner, een nieuw begrip in de wet, waardoor u sommige inkomsten en aftrekposten kunt verdelen. Maar dat bent u niet wanneer u duurzaam gescheiden leeft. Wat wilt u nou eigenlijk?

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld