Schalken wint eenvoudig

Sjeng Schalken is gisteren op de US Open na een eenvoudige zege op de Kroaat Ivan Ljubicic doorgedrongen tot de derde ronde: 6-3, 6-3 en 6-4. Daarin stuit de Limburger op de Armeniër Sargis Sargsian. Raemon Sluiter werd in New York kansloos uitgeschakeld door de Amerikaan Andy Roddick: 6-1, 6-4 en 6-4.

Voor slechts een paar honderd toeschouwers had Schalken op baan 13 van Flushing Meadows veel minder moeite met zijn tegenstander dan hij vooraf had verwacht. De 25-jarige tennisser speelde een zeer solide partij en kwam geen moment in de problemen. ,,Ik ben heel blij dat ik dit jaar op de grote toernooien in vorm ben'', zei Schalken na afloop. ,,Ik kon vandaag constant een hoog niveau laten zien.''

Schalken, die de laatste weken steeds meer last heeft van een ontstoken pees onder zijn knieschijf, heeft zijn fysiotherapeut naar de Verenigde Staten over laten komen. Voor de partij tegen Ljubicic slikte Schalken pijnstillers waardoor hij ,,gewoon vol gas kon gaan''. Na afloop liet hij zich uitvoerig behandelen. ,,Ik heb altijd wel wat pijntjes, maar ik blijf gewoon stug doorspelen'', liet Schalken weten. Hij keek met vertrouwen vooruit naar de ontmoeting met Sargsian.

Na de US Open speelt Schalken in de aanloop naar het Davis-Cupduel tegen Finland een toernooi in het Braziliaanse Salvador de Bahia. Schalken is bevreesd dat hij door de inspanningen voor het Davis-Cupteam in het indoorseizoen zijn klassering bij de beste dertig van de wereld niet zal kunnen handhaven.

In een met tienduizend mensen tot aan de nok toe gevuld Louis Armstrong Stadium werd Sluiter overklast door de lokale favoriet Roddick. De Amerikaan, die gisteren zijn twintigste verjaardag vierde, was met zijn knallende services veel te sterk voor de matig spelende 24-jarige Rotterdammer. A-Rod schakelde in de eerste ronde ook al de Nederlandse debutant Martin Verkerk uit.

Alleen in de eerste game, die maar liefst tien minuten duurde, kon Sluiter gelijke tred houden met zijn opponent. Daarna liep de als nummer elf geplaatste Roddick voor een enthousiast publiek over Sluiter heen. Roddick kreeg een staande ovatie, terwijl Sluiter met gebogen hoofd richting de kleedkamer liep.

De Braziliaan Gustavo Kuerten verraste gisteren door de als nummer twee geplaatste Rus Marat Safin in drie sets uit te schakelen: 6-4, 6-4 en 7-5. In het Arthur Ashe Stadium speelde Kuerten simpelweg te goed voor de aan zijn ribben geblesseerde Safin. Het was het beste optreden van Kuerten dit jaar die een groot deel moest missen door een heupblessure.

Een Frans onderonsje tussen Arnaud Clément en Sébastien Grosjean in de tweede ronde van de US Open liep gisteren uit op een uitputtingsslag. Na vijf sets was het uiteindelijk Clément die zijn handen in de lucht mocht steke: 6-3, 3-6, 4-6, 6-2 en 6-4.