Race om bezittingen Enron begonnen

De Europese energiebedrijven zetten alle zeilen bij, nu het startschot is gegeven in de race om de aantrekkelijkste bezittingen van Enron. Het failliete energieconcern uit Texas hoopt meer dan 10 miljard dollar aan cash binnen te halen uit de verkoop van olie- en gaspijpleidingen en elektriciteitsbedrijven in de Verenigde Staten en Latijns Amerika.

Het verkopen van de pijpleidingen zou het eenvoudigst moeten zijn. Concurrenten uit de sector hebben geen geld, maar beleggers als dat van Warren Buffett en KKR staan al klaar om toe te slaan. Dat komt doordat pijpleidingen een voorspelbare en stabiele kasstroom opleveren – een vereiste voor overeenkomsten die grotendeels met geleend geld zijn gefinancierd. Maar er is misschien een nieuwe kaper op de kust, afkomstig uit Europa. De zojuist gefuseerde National Grid/Lattice Group is uit op het bezit van pijpleidingen en elektriciteitskabels in Noord-Amerika en heeft er ook de balans voor om dat te doen.

De Europeanen lijken eveneens op het punt te staan een andere pijpleiding van Enron over te nemen, die voornamelijk wordt gebruikt voor gastransport tussen Brazilië en Bolivië. Terwijl de Latijns-Amerikaanse bezittingen waarschijnlijk niet aantrekkelijk zijn voor beleggingsfondsen, zal deze pijpleiding naar verwachting wel de olie- en gasproducenten uit de regio interesseren, omdat zij ervan afhankelijk zijn.

Het Latijns-Amerikaanse nutsbedrijf Elektro en het elektriciteitsbedrijf Cuiaba lijken het moeilijkst te slijten. De 1,7 miljoen klanten in de regio van Saõ Paulo maken Elektro tot een van de aantrekkelijkste nutsbedrijven van het continent. Maar Latijns Amerika is niet bijster populair bij de aandeelhouders van potentiële kopers – waaronder het Belgische Tractebel, het Spaanse Endesa en het Amerikaanse Duke Energy. Omdat veel ondernemingen uit de Verenigde Staten en Europa hun elektriciteitsbedrijven in Latijns Amerika proberen te verkopen, zal Cuiaba moeilijk aan de man te brengen zijn. De race is begonnen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.