Palestijnse minister wil geen aanslagen

De Palestijnse minister van Binnenlandse Zaken heeft gisteren opgeroepen tot beëindiging van de zelfmoordaanslagen op burgers in Israël, die tegen de Palestijnse traditie zijn.

De minister en veiligheidschef, Abdel Razzak al-Yahya, waarschuwde militante groepen dat zij anders in een isolement in de Palestijnse maatschappij worden gestort. Zijn oproep, in een vraaggesprek met een Israëlische krant, kwamen een dag nadat in Gaza vier leden van een Palestijnse familie bij een Israëlische tankbeschieting waren gedood, wat onmiddellijk werd gevolgd door een oproep van de zijde van moslim-extremistische organisatie Hamas tot vergeldingsacties. Hamas wees de oproep van Yahya, die werd benoemd na Amerikaanse en Israëlische eisen tot hervorming van het Palestijnse bestuur, gisteren ook meteen van de hand.

Militante Palestijnen in Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever hebben gisteren een 18-jarige Palestijnse vrouw doodgeschoten, omdat ze zou hebben samengewerkt met de Israëliërs. Haar moeder zou zwaar zijn mishandeld; haar broer zou nog in handen van de daders zijn. Dat is gisteren in Palestijnse kringen in Tulkarem vernomen. De vrouw, Rajah Ibrahim, zou de Israëlische bom hebben geplaatst die een lokale leider van de Aqsa-Brigades 13 januari het leven heeft gekost. Tulkarem werd in juni herbezet door het Israëlische leger.

Rajah Ibrahim was de tweede vrouw die – binnen een week – is op beschuldiging van collaboratie met Israël is vermoord. In beide gevallen waren leden van de Aqsa-Brigades, een gewapende vleugel van Fatah-organisatie van de Palestijnse leider Yasser Arafat, de daders. Het eerste slachtoffer was de 35-jarige tante van Rajah Ibrahim, moeder van zeven kinderen. Haar oudste zoon zei later onder foltering zijn moeder valselijk te hebben beschuldigd van collaboratie met Israël.

Sinds de Palestijnse opstand in september 2000 begon, zijn al tientallen Palestijnen gedood wegens het doorgeven van informatie aan de Israëliërs of andere samenwerking met hen. De Israëlische veiligheidsdiensten zetten Palestijnen vaak onder zeer zware druk om informatie te geven over gezochte activisten.

Israël heeft gisteren Syrië voor represailles gewaarschuwd als de aanvallen op Israëlische doelen door de fundamentalistisch-shi'itische Libanese beweging Hezbollah doorgaan. Donderdag werden bij dergelijke aanvallen op de omstreden grenssector van de boerderijen van Shebaa drie Israëlische militairen gewond. Syrië wordt door Israël beschouwd als steunpilaar van Hezbollah.