Nieuw satirisch maandblad PIM

Nederland krijgt op 11 september een nieuw satirisch blad: het Politiek Incorrect Magazine PIM.

Wat is PIM?

PIM staat voor Politiek Incorrect Magazine, de titel van een 80 pagina's tellend nieuw satirisch maandblad, dat op 11 september in zesduizend verkooppunten in Nederland in de winkel ligt.

Die naam PIM, verwijst die naar Pim?

Als grap wel, maar: ,,Wij dragen niet het gedachtengoed van Pim Fortuyn uit. We maken grappen over hem, over zijn voor- en tegenstanders. Wij zijn niet gebonden aan een politieke stroming,'' zegt Carel Helder, een van de oprichters.

Wie zitten er achter PIM?

Het initiatief komt uit kringen van het Amsterdams studentenblad Propria Cures en de oude Haagse Post. Carel Helder was PC-gastredacteur, Marck Burema, tegenwoordig journalist, was PC-redacteur. Helder, journalist en organisator, is een van de mensen achter het succesvolle Bal der Geweigerden, het anti-Boekenbal dat vorig jaar in Amsterdam werd gehouden.

Waarom is PIM opgericht?

,,Ieder land heeft een satirisch tijdschrift, alleen Nederland niet,'' zegt Helder, ,,En om ons heen waren verschillende mensen die al langer het idee hadden een satirisch blad op te zetten. Wij hebben uiteindelijk doorgezet.'' ,,Het zijn ook echt tijden voor een satirisch blad,''vindt Burema. Toen het nieuws dat PIM was opgericht bekend werd, stroomden de advertenties, bijdragen en tekeningen binnen, aldus de oprichters.

Dus er staan ook cartoons in?

,,Er is niet alleen maar wat te lezen, en staan ook veel cartoons in. We streven naar verhouding half tekst, half beeld,'' zegt Helder. Via Fokke en Sukke-tekenaar Jean-Marc van Tol, die ze kennen uit de PC-tijd, is de PIM-redactie in contact gekomen tekenaars uit binnen- en buitenland. Veel Vlaamse tekenaars, die meewerken aan het satirisch tv-programmablad Humo bijvoorbeeld doen mee. Van Tol levert tekeningen. Ook de bekende, in Parijs wonende tekenaar Willem, medewerker van Franse satirische bladen als Hara Kiri en Charlie Hebdo, doet mee: van hem komt een voorpublicatie van het eerste PIM nummer.

Wat staat er verder in het eerste PIM-nummer?

,,We hebben Maarten van Rossem om een autorubriek gevraagd. Hij was Volkskrant-columnist, maar is er uit gegooid omdat hij na 11 september `te relativerend' schreef. Hij heeft geen rijbewijs, maar is gek op auto's,'' zegt Helder. Verder staat er een voorpublicatie uit de biografie van Rijk de Gooijer in. Veel korte rubrieken. En elke maand een stuk van een gastauteur die een kwestie aankaart. Helder: ,,Naar aanleiding daarvan organiseren we dan ook elke maand een discussieavond met dansen na in Hotel Arena in Amsterdam. De eerste PIM-discussiedans-avond is 20 september.''

Wie is de eerste gastauteur?

,,Theo van Gogh, die schrijft over zijn relatie met Pim Fortuyn en de reactie van de politici en media op de moord,'' aldus Helder. ,,Hij wil graag in debat met Femke Halsema op de eerste PIM-avond.''

Dus toch Pim?

Burema: ,,Ja, iedereen heeft het over Pim, en dan zouden wij in PIM het daar niet over mogen hebben? Kom nou. We zoeken overigens nog een PIM-up. Liefst een naakte, kale homo.'