Moedermelk

Het artikel `Weg met de Übermutter' (Z, 24 augustus) was mij uit het hart gegrepen. Een feest van herkenning. Onverhoopt zwanger was ik van mijn eerste toen de Golfoorlog uitbrak en net als de schrijfster gekluisterd aan de media. Opnieuw zat ik drie jaar later vol afgrijzen met zuigeling aan de borst voor de tv: Srebrenica, een bedwelmende, emotioneel tot wanhoop drijvende cocktail bestaande uit moedermelk, moord en verkrachting.

Wat ik aan het uitstekende, doorleefde artikel van Désanne van Brederode nog toe te voegen heb is dat de narcistische flauwekul na de bevalling nog lang niet afgelopen is, om te beginnen met het `groeiboekje', uitgereikt door het consultatiebureau. Het staat bol van de infantiele prentjes en disciplinerende, egaliserende regieaanwijzingen, over het bereiken van allerhande mijlpalen in het zuigelingenbestaan, inclusief een exacte beschrijving van de te verwachten bijbehorende ontroeringsmomenten van de moeder.