Marcel Urlings (52) bevelhebber van de landmacht

De ministerraad heeft luitenant-generaal Marcel Urlings benoemd tot bevelhebber der landstrijdkrachten. Dat heeft premier Balkenende gisteren bekendgemaakt. Urlings is de opvolger van luitenant-generaal Ad van Baal, die in april van dit jaar moest opstappen naar aanleiding van het NIOD-rapport over Srebrenica.

De benoeming van Urlings komt niet als een verrassing. De 52-jarige Limburger, sinds het vertrek van Van Baal de hoogste militair binnen de landmacht, werd al enige jaren `klaargestoomd' voor het bevelhebberschap. Hij was beschikbaar voor een nieuwe baan sinds zijn afscheid in juli van dit jaar als commandant van de Duits/Nederlandse legerkorps in het Duitse Münster.

Onder zijn commando werd de legerkorpsstaf losgekoppeld van de rest van de landmacht en omgevormd tot een zogeheten `high readiness headquarters', dat binnen twintig dagen kan worden ingezet voor vredesmissies.

Urlings begon zijn militaire loopbaan in 1969 op de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Zijn eerste commando's bekleedde hij bij de genie. In 1991 was hij commandant van 11 geniebataljon tijdens operatie `Provide Comfort', die hulp moest bieden aan de Koerdische vluchtelingen in Noord-Irak. In 1994 studeerde hij een jaar aan het US Army War College in Carlisle in de VS.

Urlings werd in 1995 benoemd tot brigade-generaal en aangesteld als sous-chef beleid en bedrijfsvoering bij de directie materieel van de landmacht. Drie jaar later werd hij bevorderd tot generaal-majoor en benoemd tot plaatsvervangend bevelhebber van de landstrijdkrachten.

Urlings voorganger Van Baal vertrok in april nadat het NIOD concludeerde dat de top van de landmacht in de nasleep van de moslim-enclave Srebrenica in 1995 doelbewust informatie had achtergehouden. Het NIOD sprak in dit verband van ,,onwil''. Zelf vond Van Baal, ten tijde van `Srebrenica' plaatsvervangend bevelhebber, dat de term ,,onwil'' niet op hem van toepassing was.

Toenmalig minister De Grave van Defensie concludeerde echter dat de positie van de bevelhebber onhoudbaar was geworden en dwong Van Baal op te stappen. De afgelopen maanden werd het commando over de landmacht waargenomen door plaatsvervangend bevelhebber generaal-majoor Remco Seijn.